IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български публични компании вече могат да се търгуват на Варшавската борса

В списъка на акционерите на дадена българска компания в ЦД АД като собственик ще фигурира името на Полския централен депозитар

17:17 | 15.02.10 г.
Български публични компании вече могат да се търгуват на Варшавската борса

Български публични компании вече ще могат да се търгуват на Варшавската фондова борса, като това ще е валидно и за вече листваните на БФБ компании, съобщиха от Уникредит Булбанк АД.

Новата възможност е резултат от подписан договор за сътрудничество в областта на попечителските услуги между Полския централен депозитар (Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A.) и УниКредит Булбанк.

На практика с посредничеството на Уникредит Булбанк АД акциите, които ще се търгуват на Варшавската фондова борса, ще бъдат прехвърлени в попечителска сметка на Полския централен депозитар в Централен депозитар АД.

Полският централен депозитар ще стане глобален попечител по подобие на Bank of New York Mellon, която в момента присъства в акционерните списъци на много от българските публични дружества, а реалните собственици са други лица.

В списъка на акционерите на дадена българска компания в ЦД АД като собственик ще фигурира името на Полския централен депозитар.

Съответно акциите, които са на името на Полския централен депозитар, ще могат да се търгуват на Варшавската фондова борса, съобщи за Investor.bg Александър Вучков, старши мениджър в отдел Попечителски услуги на банката.

Ако някой желае акциите му да се търгуват във Варшава, е нужно да подпише договор с полски посредник и да прехвърли акциите си към него, който посредник ще ги съхранява по попечителската сметка на Полския централен депозитар водена от Уникредит Булбанк в ЦД АД.

Ако пожелае акциите му отново да се търгуват на БФБ-София, е нужно да ги прехвърли обратно в клиентска подсметка на български посредник, като това може да бъде и самата Уникредит Булбанк в качеството й на инвестиционен посредник на БФБ-София.

„Много български компании вече са проявявали интерес към Варшавската борса и изграждането на връзката с България е първата стъпка позволяваща листването им в Полша. Наличието на чуждестранни компании ще даде възможност на полските инвеститори да диверсифицират инвестиционния си портфейл”, коментира Ивона Срока, изпълнителен директор на депозитаря.

„Вторичният ефект от листването на акциите на дадена публична компания на чуждестранен пазар обикновено се изразява в повишаване на ликвидността на акциите на местната фондова борса. Подписването на договора е в резултат на взаимните усилия на екипите на двете организации довели до успешното сключване на споразумението”, каза Младен Запрянов, директор Глобални транзакции в УниКредит Булбанк.

Има интерес от няколко компании към листването чрез попечителските услуги на Полския централен депозитар, заявиха от Уникредит Булбанк.

Зная, че в Уникредит Булбанк се подготвяше нещо, но не съм запознат в детайли и предстои да проучим какво точно се предлага, заяви за Investor.bg Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма, компанията, която първа обяви, че желае двойно листване в София и Варшава.

Инициативата на Уникредит Булбанк и Централен депозитар решава доста от проблемите, представяни пред Централен депозитар и БФБ-София от инвестиционната общност, като на практика също така създава условия за намаление на сделките на БФБ-София и ЦД АД и намаляване на приходите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още