IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чакат ни здравни реформи на дребно

Четвъртият поред здравен министър на ГЕРБ ще прави промени „на парче“, но тежките решения остават

08:10 | 09.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Чакат ни здравни реформи на дребно

Мандатът на четвъртия здравен министър в това правителство - Десислава Атанасова, се очертава да премине без реформи. В последните две седмици откакто е на поста, Атанасова обяви няколко инициативи за промяна в сектора, като даде да се разбере, че мащабните реформи остават в бъдещето.

Прави впечатление активността на Десислава Атанасова още от първите й дни на висшия ръководен пост, но в същото време волята е към прокарването на мерки, които не са нови, а по-скоро бързи и сравнително лесни решения и срещат обществена и експертна защита без да пораждат сериозни дискусии.

Още в първите си дни като министър, Атанасова обяви за свои приоритети премахването на избора на екип в болниците, отпадането на тавана от 180 хиляди лева за лечение на деца в чужбина, увеличението на заплатите в спешната помощ, следдипломното обучение и квалификацията на лекарите и личната електронна здравноосигурителна карта.

По време на дебатите в парламента при избора на Атанасова за министър, опозицията се обедини около това, че тя е „поставена на поста, за да доизкара мандата”, а реално няма да бъдат направени никакви реформи в системата.

По „болните” проблеми на здравеопазването Атанасова заема предпазлива позиция. 

Такъв е въпросът с финансирането на болниците. В последното си интервю за медиите бившият министър Константинов заяви, че „бомбата, която цъка в здравеопазването е в болничната помощ“, заради хроничното недофинансиране и огромните дългове, които са натрупани от лечебните заведения.

Нека припомним, че Стефан Константинов активно работеше за промяна в методиката на финансиране на лечебните заведения и беше приел като свой приоритет замяната на клиничните пътеки с диагностично-свързани групи, като по-ефективен модел на заплащане. Атанасова обаче открито заяви, че няма да се работи по мащабния проект за въвеждане на диагностично-свързани групи в рамките на нейния мандат.

Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Тежката кинкалерия, ще си отспи на поста! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
sony
преди 12 години
ДОКАТО ПРОДЪЛЖАВА МОНОПОЛА НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНО - ОСИГУРИТЕЛНА КАСА - няма да има оправия.Задължителни допълнителни частни здравни фондове трябват!Инача парите, които постъпват в Националната здравна каса ще продължават да се наливат в "каца без дъно"! А парите от здравни осигуровки са страшно много - 8 % здравна вноска! Но се харчат не в полза на здравно осигурените лица! Бяха писали, че искат тавана да е 5 000 лева на месец за здравни осигуровки - за да вкарат още пари в НЗОК. Това са 400 лева на месец, каква насрещна престация от НЗОК ще има за човек срещу тези 400 лева???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още