IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата вероятно ще получи минимални дивиденти от ЕРП-тата

Въпросът с приватизацията на държавните дялове още е на дневен ред, продължава обаче да липсват подробности

19:08 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата вероятно ще получи минимални дивиденти от ЕРП-тата

Държавата може да получи като дивидент от трите електроразпределителни предприятия (ЕРП-та) – ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН - съвсем малък дивидент за 2009 година, като дори най-оптимистичните прогнози са за 10 млн. лв.

Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти след изслушването на ръководствата на трите дружества от депутатите от ресорната парламентарна комисия.

На въпрос на Investor.bg за очакваните дивиденти от трите дружества министърът посочи, че след общото събрание на Е.ОН е взето решение да бъде разпределена като дивидент 25% от печалбата на дружеството за 2009 година. Тя се равнява на около 20 млн. лв., така че за разпределение на дивидент се падат около 5 млн. лв.

Това означава, че съобразно дела си от 33%, държавата ще получи едва малко над 1,6 млн. лв.

Трайков допълни, че по предварителни данни печалбите на другите две дружества също са около тази сума и тяхната нагласа също е да бъде разпределена като дивидент малка част от положителния резултат. Предвижда се останалата част от печалбата да отиде за инвестиции.

Министърът посочи, че искането на държавата при провеждане на общото събрание на Е.ОН е било да бъде разпределена като дивидент 80% от печалбата на компанията. Такова щяло да е становището и при общите събрания на другите две дружества.

Предложението на държавата обаче не е било прието от мажоритарния собственик на Е.ОН, което означава, че подобно поведение може да се очаква и от другите две дружества.

От приватизацията си през 2005 година досега трите ЕРП-та не са гласували за разпределяне на дивидент, въпреки че на общите събрания държавата е предлагала разпределянето на такъв.

По време на изслушването днес от ЧЕЗ заявиха, че и тази година предпочитат да не се дава дивидент, а цялата печалба да се реинвестира. Те обявиха, че срещат затруднения при присъединяването към електрическата мрежа на нови сгради, тъй като през последните години е бил наблюдаван строителен бум.

Оказва се, че ЧЕЗ дори се бавят с изплащането на построени мрежи от самите строители, които са ги изградили сами, за да не чакат за свързване с години.

Трите ЕРП-та изразиха несигурност относно въпроса дали ще успеят до 2011 година да изкупят построените от държавата преди приватизацията съоръжения, които те ползват по договор – трафопостове и други подобни.

Сред проблемите, изложени днес, бяха загубите по мрежата „ниско напрежение”. На срещата бе посочено, че в страните, където са компаниите майки на трите дружества, загубите са много по-малки отколкото в България.

Така например от Германия и Чехия тези загуби са 6-7%, а в Австрия – 7-8%. В България загубите пък се движели в рамките на 12-16 на сто.

Днес от ръководството на Е.ОН потвърдиха отново, че предпочитат държавата да запази дела си от 33% в дружеството, защото така ще има гаранции за прозрачността при работата му. От ЕВН и ЧЕЗ пък не изразиха твърдо становище по въпроса.

В тази връзка Трайков коментира, че продължава да стои на дневен ред въпросът за продажба на дела на държавата в ЕРП. Ако той не се изкупи, вариантите са или пряка продажба на целия пакет на друг инвеститор, или продажба през фондовата борса, като самият министър предпочита втория вариант.

На срещата стана ясно още, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е започнала разследването си срещу Е.ОН, като една от причините за това са ниските инвестиции на компанията за миналата година. За момента обаче резулати от това няма, тъй като проверката все още тече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още