Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

ЕК отново призова за приема на България в Шенген

Комисията също така ще продължи да работи за отпадането на визите за САЩ за българи, румънци и кипърци

ЕК отново призова за приема на България в Шенген

Снимка: Pixabay

Европейската комисия представи днес първия доклад за състоянието на Шенгенското пространство, в който отново призовава за приемането на България, Румъния и Хърватия. В доклада се посочва, че комисията ще продължи да работи за отпадането на визите за САЩ за българи, румънци и кипърци, съобщава БТА.

ЕК отбелязва от 2011 г. насам, че България и Румъния са изпълнили необходимите изисквания за присъединяване към Шенген. Комисията изразява отново очакване Съветът на ЕС да приеме съответното решение, за да може двете страни да се присъединят изцяло към европейското пространство без гранични проверки.

Допълва се, че на 2 юни евродепутатите и министрите на вътрешните работи от ЕС ще участват в Шенгенски форум, а за 10 юни е насрочено заседание на Шенгенския съвет. Предвижда се занапред всяка година ЕК да отчита състоянието на Шенген, за да се предприемат навреме необходимите промени.

За тази и следващата година комисията препоръчва внедряване на нова техника и установяване на оперативна съвместимост при управлението на границите. Препоръчва се също извършване на постоянни проверки по външните граници на всички пътници, както и премахването на всички продължителни проверки по вътрешните граници.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Експерт: Пътниците да очакват отмяна на полети и сериозни закъснения това лято