IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери обезпечават своите кредити със земеделска земя

"Агрион Финанс" осигурява до 100% финансиране при лизинг на поземлени имоти

12:26 | 01.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източник: Агрион</p>

Източник: Агрион

Проливните дъждове и локалните градушки през лятото влошиха реколтата и качеството на селскостопанската продукция. Добивите на почти всички култури са спаднали драстично, което изправя фермерите пред сериозни предизвикателства. По-голямата част от продукцията не е застрахована, което води до сериозни загуби за земеделските производители.

Обобщени данни за щетите върху реколтата все още няма, но някои земеделци вече търсят допълнителни средства за покриване на извънредните разходи. Голяма част от фермерите, които се нуждаят от кредит, обаче не успяват да покрият високите изисквания на институции. Те не разполагат с допълнителни активи за самоучастие, нямат изискуемата дълга кредитна история или не получават достатъчно субсидии, за да съфинансират дейността си. Заради това те предпочитат услугите на алтернативните кредитни институции, където изискванията са облекчени, а сроковете са значително съкратени.

За да отговори на засиленото търсене и липсата на адекватно финансиране на фермерите, "Агрион Финанс" разработи специализирани земеделски финансови продукти, които да отговарят на нуждите на агробизнеса. Обезпечението, което се изисква от кредитиращата компания, е земеделска земя, което е сериозно облекчение за фермерите, на които няма да им се наложи да ипотекират жилищата си или земеделската техника.

Специализираният кредит за оборотни средства е с гратисен период от 12 месеца, като финансирането може да достигне до 80% от размера на пазарната оценка на земеделската земя. Тя се извършва от "Агрион" и е напълно безплатна. Не се събират такси за кандидатстване и разглеждане на документи, не се изискват допълнителни застраховки в полза на кредитодателя, няма и изискване за поръчители или съдлъжници. Компанията няма ограничения за сектора, в който работи земеделският производител.

Подобни са условията и на универсалния ипотечен кредит, където минималният размер на кредита е 10 хил. лв., а  срокът за погасяване е до 15 години. Погасителният план се изготвя спрямо специфичните нужди на земеделския производител. Информация за пълните условия на кредитите на "Агрион Финанс" може да бъде намерена на сайта на компанията.

Според експерти по кредитиране едно от сериозните предимства на "Агрион Финанс" е, че не се изисква прехвърляне на сметки. Това е сериозно облекчение за земеделските производители, тъй като останалите кредитни институции имат задължително условие паричните потоци да са в съответната банка. Компанията предлага и безплатен онлайн достъп за проследяване на параметрите на кредита. Облекчение е и безплатното известяване за дължимите плащания.

Все по-често земеделските производители се възползват от възможността да закупят земя при условията на финансов лизинг. От "Агрион Финанс" също отчитат повишен интерес към услугата. Компанията е единствената на пазара, която предлага до 100% финансиране на сделката при лизинг на земеделска земя. Оценката за имота се прави от експертите на "Агрион" и е абсолютно безплатна за земеделските производители. Ако тя съвпада с цената на парцела,  фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизингови вноски. Така на практика земеделецът може да започне да си плаща лизинговите вноски, без да влага собствени средства като самоучастие.

"Целта ни е максимално да облекчим малките и средни производители и собствениците на земя, които често са лишени от финансиране", казват от "Агрион Финанс".

Улесненият достъп до кредитиране позволява на земеделските стопани да бъдат много по-гъвкави и конкурентноспособни на пазара. Дружеството финансира както едри производители, така и средни и дребни земеделски стопани. Средният размер на исканията за ипотечен кредит е около 100 хил. лв., като договори са подписвани и за над 600 хил. лв. "Нямаме таван на финансирането, като прилагаме индивидуален лимит в зависимост от специфичните нужда на кредитоискателя", допълват от специализираното дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още