Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

На първо място сред факторите, които биха повишили рейтинга на страната ни, е формалното присъединяване към ERM II, отбелязва агенцията

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Снимка: Архив Ройтерс

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’. Перспективата пред рейтинга остава положителна, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

Рейтингът на България е подкрепен от силната външна позиция и традиционно добрите фискални параметри, както и от благонадеждната политическа рамка в резултат от членството в ЕС и ясно очертаната перспектива за присъединяване към еврозоната. Ограничаващи фактори са по-ниските доходи, в сравнение с държавите с аналогичен рейтинг и неблагоприятните демографски фактори, които могат да възпрепятстват растежа в дългосрочен период. Индикаторите за управление са в съответствие с тези на другите държави от групата.

Още по темата
Fitch Ratings продължава да очаква силни фискални резултати през периода 2020-2021 г., подкрепени от стабилната макроикономическа среда и консервативно управление на бюджета. Силните приходи през миналата година спомогнаха за по-доброто представяне на фиска.

От рейтинговата агенция поддържат прогнозата си за растеж на БВП от 3,3 % през 2020-2021 година. Влошената външна среда все още не е повлияла значително на България. Въпреки това, продължаващата глобална несигурност и прогнозираното възстановяване на вноса (отчасти благодарение на увеличаването на инвестициите) вероятно ще доведат до по-рязко забавяне на растежа през следващите тримесечия. Както и за другите страни в региона, вътрешното търсене ще остане фактор, подкрепящ растежа, повлиян от благоприятните условия за финансиране и силното представяне на пазара на труда.

На първо място сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, е посочено формалното присъединяване на България към ERM II. Съответно, на първо място сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, е изведено спирането на процеса на присъединяване към еврото.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
3
 
12
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Гледам пак с инфо по темата ни заливаш!!! Човек остава с впечатлението, че освен 2 изречения и употребата на 20 думи друго не знаеш.
2
 
2
 
11
Dr. Vatnikov до: dikens15
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Дики, айде малко по-серизно де!

Много скимтиш, малко джафкаш, ще се разминеш с половината порцион, ми се струва.
3
 
1
 
10
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Хахаха забавляваш ме ***!!!!! Точен и конкретен по темата, с факти както винаги. Виж си постовете, чрез тях хората те виждат какъв си!!!!
2
 
2
 
9
Dr. Vatnikov до: dikens15
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Пуделът Дики в действие, драги зрители!

:)))
2
 
4
 
8
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ватенка ( и рубашка бих добавил) по история и политика стана за смях. Не се излагай и тук да се включваш да обсъждаш неща, които са ти далечни и се вижда, че не разбираш. Остави хората, които са в час да пишат, а ти си води записки.

Още от България
Бизнесът се среща със студенти на форум за кариери