IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формули, компромиси, реформи - политическите дебати започнаха отново

Наближаващите избори и бежанската вълна също са в дневния ред на новия политически сезон

13:45 | 02.09.15 г.
Формули, компромиси, реформи - политическите дебати започнаха отново

Формулата на управление, цената на компромисите във властта, наближаващите избори, реформите в съдебната система и здравеопазването, бежанската вълна – тези теми занимаваха депутатите в първия пленарен ден след лятната ваканция на Народното събрание. По традиция партиите четоха декларации от трибуната.

Новият политически сезон ще е време на изпитания, каза председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Скоро ще стане ясно доколко продуктивна ще е управленската формула, кой работи за реформите и кой – против“, каза той, цитиран Dnes.bg.

Цветанов изтъкна, че България запазва политическа и икономическа стабилност на фона на ситуацията в съседните Гърция и Турция.

Той очерта приоритетите на предстоящия сезон – съдебна и здравна реформа, национална сигурност и местните избори на 25 октомври. Според него задача номер едно е да се финализират промените в Конституцията, които засягат съдебната реформа. В декларацията на ГЕРБ се казва, че обществото очаква „сговорчивостта да се превърне в норма на политическа комуникация у нас“.

Цветанов обеща, че ГЕРБ ще продължи да се бори с контрабандата и сивата икономиката и се похвали с повече приходи в бюджета.

Като приоритети в декларацията бяха посочени промени в трудовото законодателство, за да стане пазарът на труда по-гъвкав, и поддържането на високо ниво на националната сигурност предвид потока от бежанци.

Очаквано лидерът на БСП Михаил Миков разкритикува управляващата коалиция. Той посочи, че година след управлението принципите на управлението продължават да са неясни.

Той отправи критики към пенсионната реформа, която по думите му стигнала само до увеличаване на възрастта за пенсия, към промените в енергетиката, здравеопазването и образованието.

По думите на социалиста за една година правителството е неглижирало демографската криза.

„За нас изборите не са боксов мач. В изборите има все по-малко политика и все повече мускули и атракция ", каза Миков.

Отминалата сесия доказа, че политиката на компромиси и преговори е възможна - това се казва в декларацията на Реформаторския блок, прочетена от съпредседателя на партията Радан Кънев.

"От първия ден на 43-то НС е ясно, че то ще бъде или терен на съгласието, или ще има кратък, безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политика от последните години. Постигането на политика на компромиси беше най-тежкото предизвикателство пред този парламент", заяви Кънев. Той каза още, че липсата на съгласие и морал превръщат политиката в "бой във вълча глутница".

Патриотичният фронт (ПФ) за пореден път даде заявка за отстраняването на ДПС от всички властови позиции, което според съпредседателя на коалицията Валери Симеонов остава най-важната задача на организацията. Групата се ангажира с подкрепа за реформите в съдебната система, здравеопазването, образованието и разтоварването на социалната система от "прекомерни социални помощи“.

ПФ ще настоява с актуализация на бюджета да се увеличат средствата за МВР заради миграционния поток и битовата престъпност, за Министерството на отбраната с цел модернизация на армията и за Министерство на културата, за да се увеличат приходите от туризъм.

Последна актуализация: 03:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още