Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Георги Ганев: ЕЦБ не е склонна да допусне страната ни в ERM II

Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение, смята макроикономистът

гледано: 4894   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа
България изпълнява техническите критерии, но неформалните контакти очевидно показват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не е склонна да допусне страната ни да влезе във валутно-курсовия механизъм ERM II. Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение. 

Това коментира Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии, в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите му здравето на ЕС ще се подобри значително, ако властта се върне на национално ниво, дори по-ниско - на регионалното и общинското ниво.

В документа за размисъл относно задълбочаването на икономическия и паричен съюз на Европейската комисия доста по-слабо е застъпен моментът с връщане на "изграждането на сградата на Европа" на основата на четирите свободи, коментира още Ганев.

„Пиер Московиси (еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, б. ред.) малко предварително обяви, че ще направи предложение, на което няма да може да се откаже, и то беше малко а ла Марио Пузо. Единственият субект, към който може да се направи такова предложение, е ЕЦБ, защото тя е европейският орган, тотално блокирал разширяването на еврозоната“, аргументира се макроикономистът.

По думуте му е факт, че от десет години ЕЦБ не е допуснала никого във валутно-курсовия механизъм ERM II, а Европейската комисия не може да прави предложение.

Дали това са риторични приказки след Brexit? Отговора ще намерите във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
6
 
5
 
20
преди 2 години
Кое е по яко, БДС, стандартите за качество и контрол, или свободният пазар - подсладители, старо месо, палмово масло, *** в каймата, отровни оцветители..,. Първото е лява политика, второто е дясна политика.
3
 
2
 
19
преди 2 години
http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/gdp_share/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/food_production_index/ http://www.theglobaleconomy.com/Bulgaria/livestock_production_index/
4
 
5
 
18
majnata до: Чесмир
преди 2 години
Кое ...че доларесът е тоалетна артия ли ... : )))
8
 
7
 
17
преди 2 години
1944 година БВП е равен на 100 милиона долара – равни 1980та на 450 милиона долара. 1980 година БВП е 20 милиарда долара. Което е 44 пъти растеж. 20 милиарда долара от 1980та година са равни на 60 милиарда долара сега. Сега БВП е 50 милиарда долара. Не е ли скандално!
4
 
7
 
16
преди 2 години
Полша със 60% държавна икономика и 19% корпоративен данък, има растеж от 17% брутен национален доход, за предишните 10 години на криза, а България има 6% растеж по този показател, но има 92% раздържавяване и 10% корпоративен данък - който големите фирми не плащат. Дали работодателите издъжат държавата. Защот сега гоемите фирми внасят 190 милиона в държавата, които тя им връща чрез разни програми, но искат да управляват 100 пъти повече пари.

Още от България
Кадър на деня за 12 юни