IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Костов очаква горската инвентаризация да бъде отложена за пореден път

Държавата ще спечели, ако инвентаризацията бъде направена, заяви бившият зам.-министър

12:22 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В Европа България е една от двете държави без национална горска инвентаризация, а скоро ще бъде и единствената, предупреди в блога си бившият заместник-министър на земеделието и горите Георги Костов. Той смята, че без инвентаризация няма как да знаем какъв точно горски ресурс управляваме. Според него тази дейност ще бъде отложена за пореден път.

Той обясни пред БНР какво представлява инвентаризацията, като я сравни с електрификацията по света. „Много хора не са знаели какво е електричество и са разбрали какво е, след като то е дошло“, каза той.

Костов обясни, че поради идеологически причини в миналото инвентаризацията не е изучавана и прилагана и сега нямаме експерти за прилагането й в национален мащаб. 

През 2011 година обаче с новия Закон за горите е прието за важно да се извърши национална горска инвентаризация, тъй като тя е онзи инструмент, който показва не само количествено, но и качествено как се развива горският ресурс и как той може да се управлява по-правилно и да донесе повече приходи на собственика.

В случая собственикът е държавата, тъй като тя притежава почти 80% от горите, следователно държавата е най-заинтересована да има по-ефективно управление на този ресурс.

Запитан защо държавата не прави тази инвентаризация, той заяви, че парламентът одобри споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за създаване на капацитет - обучение на местни експерти, които да извършат инветаризацията. Георги Костов смята, че тази дейност ще бъде отложена за пореден път.

Една инвентаризация може да даде точна информация за въглеродния баланс в българските гори, а сегашните данни са добити по правилна методика, посочи той.

Това си има и финансова страна и държавата ще спечели, ако инвентаризацията се случи, заяви Георги Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още