Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Инфлацията в България се ускорява до петмесечен връх

За четвърти пореден месец има повишение на потребителските цени - през март то е с 3,6% на годишна база, отчете НСИ

Инфлацията в България се ускорява до петмесечен връх

Снимка: Pixabay

Годишното ниво на инфлация в България се покачва през март 2019 г. до 3,6 на сто - най-виското равнище от октомври 2018 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това е четвърти пореден месец, през който цените се увеличават и има ясен знак за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3%. В последния месец на миналата година поскъпването на годишна база беше 2,7%, през януари – 3%, а през февруари –  3,2%. Статистическите данни показват, че през август 2018 г. инфлацията се ускори до петгодишен връх.

Месечната инфлация е 0,1%, а от началото на годината (март 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1,2%.

             Инфлация, измерена чрез ИПЦ, по месеци

Източник: НСИ

Investor.bg напомня, че тези данни се следят „под лупа“, тъй като именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на ЕС. България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на Европейската комисия.

През март спрямо февруари цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са по-скъпи с 0,2%. С толкова са се увеличили и алкохолните напитки и тютюневите изделия, жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от февруари.
На месечна база НСИ отчита намаление на облекло и обувки с 0,6%.

От националната статистика пресмятат увеличение на цените на транспорта с 2,3%, в образованието – с 0,4%, в ресторанти и хотели – с 0,3%, на здравеопазването – с  0,1%.

Намаление има в цените за развлечения и култура – с 3,9%.

През март 2019 г. са се увеличили цените на зелето – с 22%, на пипера – с 11,7%, на картофите – с 10,9%, на зрелия лук и чесън – съответно с 0,2 и 2,8%, на кореноплодните зеленчуци (моркови и червено цвекло) – с 2,6%, на маслините – с 1,9%, на цитрусови и южни плодове – с 1,5%, на зрелия боб – с 1,7%, на ориза – с 1%.

През миналия месец по-евтини са били цените на листните зеленчуци – с 14,8%, на краставиците – с 8%, на доматите – със 7,2%, на шоколада и шоколадовите изделия – с 1,8%, на каймата – с 1,6%.

В групите на нехранителните стоки и услугите през март е регистрирано увеличение на цените при пътническия въздушен транспорт  – със 7,7%, на автомобилния бензин А98Н – с 4,5%, в цветарството – с 4,2%, на газ пропан-бутана за ЛТС – с 3,9%, на автомобилния бензин А95H – с 3,7%, на дизеловото гориво – с 3,6%, на пътническите таксита – с 1,6%, и на билетите за кина и театри – с 1,4%.

През миналия месец в НСИ отчитат намаление на цените в групите на нехранителните стоки и услугите при пакетните услуги за почивка и туристически пътувания – с 8,1%, на мобилните телефонни апарати – с 3,1%, на телевизорите – с 2,1%, в услугите по краткосрочно настаняване – с 1%.

През март 2019 г. цените на лекарските услуги са били по-скъпи с 0,4%, а на лекарствените продукти и стоматологичните услуги са се вдигнали с по 0,1%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
трудно е, точно липсата на парична политика от БНБ прави увеличението на разходите силно проинфлационен фактор. От друга страна, това е ясен сигнал, че трябва да се повишават лихвите по кредити(да се охлади икономиката).
4
 
16
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Стотици тонове храна залежава, бракува и изхвърля. Цели складове има пълни със сирене и кашкавал например, които залежават от месеци и нямат пазар. За колбасите да не говорим, там е трагедия. Баш такова некадърно и престъпно правителство не сме имали. Баш такива заспали и утрепани отвсякъде Брюкселски чиновници, които са слепи да видят кви далавери, кражби и простотии правят властимащите в България, не е имало. Нищо хубаво не ни чака с такава управляваща пасмина от недоносени изтърсаци събрани от кол и въже само ***.
5
 
16
 
2
преди 1 месец
Крайно време е да се ограничи консумацията на зеле, особено киселото такова. Не само че води до висока инфлация, но вероятно и в Чакалнята няма да ни пуснат с бидончето да влезем.
16
 
11
 
1
s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Браво, ето че успяхме да постигнем едни 3.6% инфлация за да изпълним и преизпълним европейският инфлационен план от така нужните поне 2% инфлация. Нека сега ЕС да не мълчи, а да ни похвали пред всиките колко добре сме се постарали и как сме работили упорито за постигането на тези цели, както и г-н Борисов каза вчера на сбирката ни.

Още от България
За осем години над 20 хил. души са взели студентски кредити