IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор иска да плати задъженията на Топлофикация Шумен срещу дял от нея

По първоначални разчети се очертава частният инвеститор да придобие дял в „Топлофикация Шумен” от 60%

20:47 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститор иска да плати задъженията на Топлофикация Шумен срещу дял от нея

Частен инвеститор е предложил на „Топлофикация Шумен” да плати задълженията й към Булгаргаз в размер на 12 млн. лева, като в замяна получи дял от дружеството, съобщи днес пред журналисти в София кметът на Шумен Красимир Костов.

Вчера беше съобщено, че Булгаргаз е спрял подаването на газ към "Топлофикация Шумен" и към около половината от абонатите на "Топлофикация Враца" заради неплатени задължения на тези дружества.

След проведената днес среща между министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, изпълнителния директор на Булгаргаз Димитър Гогов и кмета на Шумен, министърът обяви, че парното в Шумен ще бъде пуснато още утре, тъй като в града има висока заболеваемост от грип.

Едновременно с това незабавно започват преговори между шуменското дружество и Булгаргаз за разсрочване на неплатените задължения на топлофикацията за газ, като министърът лично ще следи за погасяването им впоследствие.

Шуменският кмет обясни, че от пролетта има интерес от страна на частен инвеститор към топлофикацията в града, която е изцяло държавна собственост. За да бъде осъществено въпросното публично-частно партньорство, собствеността на дружеството трябва да бъде прехвърлена от държавата към общината.

За Investor.bg кметът коментира, че по първоначални разчети се очертава частният инвеститор да придобие дял в „Топлофикация Шумен” от 60%, а общината да остане с 40% дял. Към момента абонатите на топлофикацията са няколко хиляди.

Точните дялове в дружеството и параметрите по договора тепърва предстоят, допълни Красимир Костов, като изрази мнение, че „се надява до края на годината преговорите с инвеститора за приключат успешно”. За да е сигурно, че инвестиционните намерения са сериозни, при започване на преговорите инвеститорът ще трябва да приведе в „доверителна сметка” 12 млн. лева. Шуменският кмет обаче не назова въпросния инвеститор, позовавайки се на „конфиденциалността на преговорите”.

Кметът не можа да отговори защо не са поканени и други инвеститори, което би допринесло за прозрачност при избора на инвеститор и евентуално за постигане за общината на по-добри условия по договора.

Относно частично спряното парно във Враца, шефът на Булгаргаз съобщи, че днес е взето решение заради грипната епидемия подаването на газ за „Топлофикация Враца” да се върне в пълен обем, като е поставено условие част от дължимата сума да бъде изплатена от частното дружество на Булгаргаз до края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още