IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Арома губят правата върху акциите си?

Софийски градски съд е наложил забрана за упражняване на правата върху акциите на Арома като обезпечение на бъдещ иск срещу дружеството

16:50 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите в Арома губят правата върху акциите си?

Софийски градски съд, в лицето на съдия Р. Паликарова, е наложил на Арома АД обезпечителна мярка “Забрана върху упражняване на правата върху акциите на Арома” като обезпечение на бъдещ иск срещу дружеството, съобщиха от Надзорния съвет на компанията.

На практика това означава, че акционерите губят всички свои права да се разпореждат със собствеността си в т.ч. да продават, да получават дивидент и ликвидационен дял, както и да упражняват правото си на глас в управлението на дружеството.

В изялвението на Надзорния съвет на Арома се посочва, че решението е абсурдно и безпардонно посегателство върху правото на собственост. „Каквито и искове да се предявяват в бъдеще, те са срещу юридическото лице Арома АД и не могат по този повод да се отнемат права на трети лица, в случая акционерите“, заявяват от Арома.

Ако решението е на “втора” инстанция, както в случая СГС, обезпечителната заповед не може да се обжалва и влиза в сила веднага. Проблемната ситуация около акциите на Арома може да продължи дълго във функция от процедури и продължителни съдебни дела, уточняват от компанията.

„Какъв точно е въпросният иск все още е рано да се каже, тъй като има едномесечен срок след определението на съда, в който той трябва да бъде предявен. Засега е ясно, че той е срещу Арома АД и още две юридически лица. Надявам се, че няма да се стигне до спиране на търговията с акциите на Арома. В този си вид подобна забранителна мярка няма как да бъде приложена от Централен депозитар, тъй като не става дума за запор. Уведомили сме и Комисията за финансов надзор по случая и смятам, че тя трябва да излезе със становище като регулаторен орган. Определението само по себе си е абсурдно, тъй като накърнява интересите на трети лица, в случая над 800 акционери на Арома АД“, коментира за Investor.bg юристът на Арома АД, Йордан Николов.

Решението на съдия Паликарова е от 10 юли. На 21 юли председателят на СГС, Светлин Михайлов, издава обезпечителна заповед, а на 23 юли частен съдебен изпълнител Мария Цачева връчва на Арома АД запорно съобщение. За да няма никакви съмнения в смисъла на обезпечителната мярка, същата редактира съдебната заповед и то добива вида “Забрана върху упражняването на всички права върху акциите на Арома АД“.

„Очертават симптомите на една типична корупционна схема и практика. Схемата е основана на слабости в закона. Първо се подава молба пред районен съд за обезпечителна мярка - запор или възбрана на сметки, акции, имущество и др. Ако съдът приеме искането се определя срок да бъде заведен съдебен иск от ищеца. Схемата предполага този иск да се отхвърли на първа инстанция. Пуска се жалба на втора инстанция – СГС. По-висшият съд отменя решението на районния и допуска исканото обезпечение. То е окончателно и влиза в сила веднага“, обясняват от Надзорния съвет на Арома.

„Клопката е заложена още с решението на първата инстанция. Потърпевшата страна не може да узнае за втората част от постановката, защото никой не я информира. Тя научава за проблема, когато се появи съдия-изпълнителят. Капанът е пълен, защото няма законова възможност за обжалване“, е мнението на компанията.

Подобен случай имаше и в края на 2006 г., когато с определение на съдия Еманоел Вардаров бе допуснато обезпечение на бъдещ иск, чрез запориране на 100% от акциите на ДЗИ Банк.

Акциите на Арома се търгуват на БФБ и след 10 юли, въпреки решешнието на СГС. Днес те поевтиняха с 18,49% до ниво от 2,20 лв. за брой.
 

Свързани компании:

Арома АД(AROM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още