IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Матеев: Има излишни министерства

Ако реформите не станат в първите две години, правителството няма да оцелее, смята журналистът

20:47 | 28.05.13 г. 1
Йордан Матеев: Има излишни министерства

Броят на министерствата в страната може да се оптимизира, защото има някои излишни, каза главният редактор на Forbes България Йордан Матеев в ефира на Bulgaria On Air. Според него най-необходимите са вътрешното, външното и Министерството на отбраната, а, ако в здравната сфера има конкуренция и свободен пазар, ресорното ведомство няма да е необходимо. Образователното министерство също може да се премахне, ако се направи необходимата реформа.

Именно с реформите трябва да се заеме следващото правителство, категоричен е Матеев. „Ако не станат в първите две години, новият кабинет няма да оцелее, за Орешарски е важно да започне именно с тези стъпки“.

Най-важната точка, по която е необходимо да се започне веднага работа, произтича от най-големия проблем - безработицата, смята журналистът. По думите му в последните години се наблюдава сериозно увеличаване на хората без препитание и достига 12,6% по официални данни, а всъщност е повече. „Между 700 хил. и 800 хил. души искат да работят, но не могат да намерят работа“, а това е сериозен проблем, както за страната, така и за правителството, каза Матеев.

Главният редактор на Forbes България предложи някои мерки, с които държавата да подпомогне бизнеса, който дава работата на много хора. Нужно е либерализиране на труда, трябва да се махнат минималните осигурителни прагове, за да може работници и работодатели да се договарят свободно, да не се вдигат данъците, а ако има движение, единствено да се намали ДДС, смята Матеев.

Във връзка с обещанието на БСП да въведе необлагаем минимум за получаващите минимална заплата и да обложи с 20 % горницата на личните доходи над 4500 лв., което не беше посрещнато от ДПС с разбиране Матеев заяви, че „точно това е хубавото на управлението при коалиция или подобно на коалиция – популизмът на една партия не може да мине“. Той откри обаче и нещо негативно - че е възможно да не успеят да направят много реформи, които са от значение за страната и за тях като управляващи.

Успокояващо е, че бъдещият премиер Пламен Орешарски и бъдещият финансов министър в новото правителство Петър Чобанов имат опит и може да успеят да балансират бюджета в кратък срок, дори през следващата година, заключи журналистът.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Този глрупак общо взето не разбира, че министерствата са нужни за дългосрочна държавна регулация на сектори където дзържавата е монополист -особено в образованието от еднастрана и от друга - за да осигури поне минимален достъп на всички до тези услуги, докато т.н. свободен пазар ще доведе само и единствено до свиване на услугите в образованието и здравеопзването до 10% от населението, ползвателина платените им варианти.*** общо взето...защо ли в САЩ има точно две такива министерства....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още