Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Юлиян Попов: Концепцията за базовата енергия е вече остаряла

Маришкият басейн има огромен потенциалза навлизане на новата енергетика, смята експертът

Юлиян Попов: Концепцията за базовата енергия е вече остаряла

Снимка: Bloomberg LP

Маришкият басейн има отличен потенциал за навлизане на "новата" енергетика, а най-големият актив е консолидираната площ, която е собственост на държавата, най-голямата енергийна мрежа в региона и подготвените кадри. Това коментира пред БНР Юлиян Попов, съветник в Европейската климатична фондация.

"Няма регион в Европа, който да има по-добри дадености", смята още той.

Още по темата

Експертът посочи, че подготвените кадри трябва да бъдат опазени. "Ако тези хора бъдат загубени, бъдат уволнени или компенсирани без да знаем какво да правим за тях, ние ще ги загубим като компетентни хора за региона Стара Загора и той ще увехне", допълни още Попов.

Според него в региона могат да бъдат изградени 10-12 гигавата мощности соларни панели, която да бъде комбинирана с технология за производство на зелен водород и батерии. "По този може начин може да бъде създаден индустриален хъб за всички индустрии, които търсят начин да се декарбонизират, а това са на практика всички сериозни индустрии", обясни още Юлиян Попов.

Единствено в България може да бъде чут аргументът, че зелената енергия не е базова и да се ограничават инвестициите в нея, коментира още той. "Цялата концепция за базова енергия е вече остаряла - търсим не базова, а диспечируема енергия, тоест енергия, която може да запълва дупки и технологиите са безброй", категоричен е експертът.

За него решението на служебния министър Андрей Живков да бъде определена квота за ТЕЦ "Марица Изток" 2 за регулирания пазар в размер на 1 тераватчас за следващия регулаторен период (1 юли 2021 година - 30 юни 2022 година) няма да реши проблемите на централата, а само ще даде "глътка въздух до изборите".

В последните месеци ТЕЦ "Марица Изток" 2 работи с около 15% от капацитета си заради високата цена на въглеродните емисии, коментира още Попов..

"Необходимо е да се търси цялостен комплексен подход към целия регион Марица изток, въглищната енергетика и към потенциала на този регион, който е огромен", допълни експертът.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
И в Тексас зимата така "базовата енергия" дето беше остаряла изведнъж се оказа, че не е - поседяха 10-на дни на студено и само "базовият" АЕЦ ги държеше да не умрат съвсем. В туй време "диспечерируемите" ВЕИ-та добутаха цената до хиляди долари.
5
 
1
 
1
преди 2 месеца
разгеле . в БГ ударно трябва да се газифицираме за отопление през зимата , а не да се топлим на ток . системите трябва да се строят за поне 70% зелен водород + 30% природен газ . зелен водород трябва да се произвежда не само в мариците , а във всички големи центрове на консумация , и да се смесва с газта . трябва и да наблягаме на геотермалните източници за отопление ... в гръцко закриват въглищните централи и препобразуват модерните в газови с опция за смес със зелен водород ... що там да е възможно , а у нас не ... ?!

Още от България
ББР инициира създаването на иновационен фонд към „Три морета“