Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Избираме следващите президент и вицепрезидент на България

Над 12 хил. са секциите за гласуване в страната, както и 750 в чужбина

Избираме следващите президент и вицепрезидент на България

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Днес избираме на балотаж следващите президент и вицепрезидент на България. На повторния вот се съревновават двете кандидатпрезидентски двойки с най-висок резултат на вота от миналата неделя. Това са Румен Радев / Илияна Йотова и Анастас Герджиков / Невяна Митева.

Общо разкритите секции за гласуване са над 13 000.

Над 12 000 са секциите за гласуване в страната. Те отвориха врати в 7 ч. Осигурени са 9399 има машини. Този път устройствата са със 140 по-малко в 23-ти изборен район в София заради недостатъчно изправни след първия тур . Там, по решение на ЦИК, ще се намалят секциите с по две машини.

От избирателната комисия очакват да се гласува много бързо – за разлика от миналата неделя, когато вотът бе 2 в 1.

В Пловдив изборният ден започна нормално. Непроменен е броят на избирателните секции и те са 481 за шестте района на града. В една от тях, в Район Северен, ще се гласува с бюлетини, реши РИК снощи, защото машината там е дефектирала при инсталирането ѝ. Право на глас имат 301 978 пловдивчани. Малцина от тях бяха пред секциите си още в 7 часа. Гласуването с машина им отне по-малко от минута.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В Бургаска област са отворени 756 секции. Няма неработещи машини. 364 612 са гласоподавателите в областта. 

В област Велико Търново на балотажа ще се гласува в 420 секции. 311 от тях са с гласуване с машинно устройство. В 39 отново ще има по две устройства. Право на глас имат близо 211 000 избиратели. В избирателния район бяха направени рекордните за страната 20% смени на изборните състави. От последните президентски избори преди пет години избирателите в област Велико Търново сега са намалели с 11 000.  

Във Видинско има 258 секции. 16 са подвижните секции. За избиратели под карантина или изолация са определени две подвижни секции - в общините Брегово и Видин. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Избирателите за балотажа във Варна и областта са 402 500. Секционните комисии са 669. Има и мобилни секции за хора с увреждания, както и за карантинирани. 405 000 са хартиените бюлетини, а машините за гласуване – 782.

В област Сливен могат да гласуват 154 582 избиратели в 307 секции. На първия тур активността в областта беше 29.65%. 

482 са избирателните секции в Хасковска област. Правото на глас имат 232 337 избиратели. Доставените машини са 347. Наши изселници в Турция, завърнали се да гласуват на първия тур на изборите, остават и за днешния балотаж. Повечето от тях казват, че ще участват във вота за президент. Турски журналисти изразиха съмнение, че сред изселниците от другата страна на границата ще има отново засилен интерес към изборите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В община Стара Загора право на глас имат 140 032 души. Избирателните секции са 215. В града те са 149, а в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, 8 са избирателните секции с подвижна избирателна кутия (ПИК).

В Кърджали голяма част от останалите след първия тур изселници използват престоя си, за да подменят личните документи. Казаха, че след като са тук, ще гласуват. Напрегнатата ситуация на граничния пункт "Капитан Андреево" наруши графика на редовните линии с Турция. Повечето бяха отменени. Два автобуса пристигнаха в Кърджали в ранния следобед в събота, а други два заминаха обратно. Според превозвачески фирми очаква се днес курсовете да бъдат възстановени. Турски журналисти споделят, че едва ли ще се повтори вотът на изселниците от миналата неделя.

Засилено полицейско присъствие има днес в цялата страна заради втория тур на президентските избори.
Екипи на МВР следят и за опити да се купуват гласове. Преди дни от министерството обявиха рекорден брой досъдебни производства след края на парламентарните избори и първия тур на вота за президент. Разследванията бяха над 140, като 122 от тях са за нарушаване на изборните права на гражданите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До 19 ч. ще се издават и удостоверения за гласуване. Те ще важат само пред избирателните комисии. Хората могат да получат подобни документи в полицейските управления в цялата страна. Удостоверенията ще се издават само срещу подадена заявка за издаване на нова лична карта.

Разкритите секции зад граница са 750, най-много – в Обединеното кралство – 132 и в съседна Турция – 126. 

Изборният ден в Русия започна в 4 ч. българско време с отварянето на секцията в българското консулство в Екатеринбург. В 6 ч. отвориха врати и другите секции: в посолството ни в Москва, в Българския център на промишлеността и в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург. И в четирите секции се гласува с хартиени бюлетини. На първия тур на изборите за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова получиха 350 гласа. За Анастас Герджиков и Невяна Митева гласуваха 49 души. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В Гърция българските граждани имат възможност да гласуват в 26 секции. Очаква се висока активност в Атина, където са отворени 7 секции. Там се гласува с машини. С машини се гласува и в генералното консулство в Солун, където миналата неделя имаше опашки от чакащи. Въпреки, че в туристическите райони няма открити секции, много българи, които живеят и работят на Халкидики, пътуват до секциите в Солун и град Ставрос. За намиращите се на остров Тасос най-близката секция е в Кавала. Туристите могат да гласуват в Солун, Кавала, Комотини и Александруполис. Очаква се висока активност на избирателите и на островите Крит, Кос, Родос и Корфу.

Балотаж в условията на рекордна заболеваемост в Германия. В страната има 40 секции, в които може да се гласува машинно и на хартия. Две са в Лайпциг – в кметството на града. В 600-хилядния град и околностите живеят около 2000 българи. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В Обединеното кралство са разкрити 132 секции, от които 46 са в Лондон. На първия кръг в гласуването за президент Румен Радев събра най-много гласове. Той бе предпочетен от 66,15 на сто от избирателите. На второ място остана Атанас Герджиков с 11,90%. Избирателните секции във Великобритания ще отварят врати в 9 ч. българско време поради часовата разлика и трябва да затворят 22 ч. също българко време, ако в някои от тях не се наложи удължаване на изборния ден. Прогнозата е за сравнително хубаво време за сезона, както бе и на първия тур.

В Съединените щати на балотажа се гласува в същите 55 секции, на които се гласуваше на изборите 2 в 1 миналата седмица. В 8 може да се гласува с машинa - в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в района на Чикаго и Лас Вегас. На едно от местата - Сейнт Луис ще се гласува с бюлетини разпечатани на място. До разпечатването на бюлетини на място се стигна според ЦИК “поради невъзможността да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния”. На изборите преди седмица броят на гласувалите в САЩ българи надмина 11 500 и подобри рекордното високата активност от около 10 500 на вота през април. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
избираме грънци ...

Още от България
Обсъжда се създаването на сайт за нежелани реакции от Covid ваксините