Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Износът на България нараства умерено в началото на годината

По отношение на вноса ръстът е с 4,6% на годишна основа до 20,6 млрд. лв., а салдото съответно е на минус от 1,9 млрд. лв

Износът на България нараства умерено в началото на годината

Снимка: Pixabay

През първите четири месеца от годината износът на България нараства с 9,5% на годишна основа и достига обща сума от 18,6 млрд. лв., показват данни на Националния статистически институт. По отношение на вноса ръстът е с 4,6% на годишна основа до 20,6 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - април 2019 г. и е на стойност 1,9 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото в началото на годината също е отрицателно и е в размер на 542 млн. лева.

За април износът се увеличава на годишна основа с 6,1% до 4,5 млрд. лв., а вносът – с по-скромните 0,2% до близо 5 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо за април (износ FOB - внос CIF) е отрицателно – 481,3 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и е в размер на 186,3 млн. лева.

Износът на България за страни от Европейския съюз нараства през първото тримесечие със 7% на годишна основа.

През периода януари - март 2019 г. износът за ЕС е в размер на 9,6 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират общо 67,3% от износа за държавите членки на ЕС в блока.

През месец март износът отбелязва по-ограничено увеличение от 2,9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,3 млрд. лева.

Най-голям ръст през тримесечието се наблюдава в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти“ – 75,4%, а най-значителният спад е при „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ – 8,4%.

Доста по ограничен е ръстът на вноса от ЕС за тримесечието, който е в размер на 0,3% спрямо същия период на предходната година и достига 9,8 млрд. лв. по цени CIF (стойност, застраховка и навло). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.

За месец март 2019 г. вносът на България от държавите членки на ЕС, намалява с 1,7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,6 млрд. лева.

При вноса от ЕС в сравнение със същия период на 2018 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ – 50%. Най-голямо намаление пък се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ – 29,4%.

Колкото до търговията с трети страни през първите четири месеца на годината износът нараства с 14,7% спрямо същия период на предходната година, достигайки 5,9 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 51,9% от износа за трети страни.

Само за месец април износът нараства с 1,7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,4 млрд. лева.

Най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (54,8%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (40,2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (9,4%).

Вносът от трети страни у нас също се увеличава с 9,1% и е на стойност 7,3 млрд. лв.(по цени CIF). Най-много сме внасяли от Руската федерация, Турция, Китай и Египет.

За месец април вносът намалява с 14,4% на годишна основа до 1,5 млрд. лв.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
'През първите четири месеца от годината износът на България нараства с 9,5% на годишна основа'
Хех, Умерено?
А може би мечта за всяка икономика?..

Дай Боже тенденцията да се запази и доведе до по-високи доходи.

Още от България
Окончателно: Министерството на туризма ще дава на концесия морските плажове