Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Източна Европа плаща за газ средно със 100 долара повече от Западна

Заради пълната зависимост от един доставчик страни като Македония, Чехия и България плащат най-високата цена за хиляда куб. метра газ в Европа

Страните от Централна и Източна Европа плащат с близо 100 долара повече за хиляда куб. метра природен газ спрямо държавите от Западна Европа. Това показват данните на Центъра за изследване на демокрацията, представени на конференцията „Рискове пред енергийната сигурност и завладяването на държавата в Европа”, съобщава БТА.

Още по темата
Причината е почти пълната им зависимост от един доставчик - Русия, показва изследване на организацията, базирано на данните на Еврогаз и Европейския географски форум. България, Румъния, Украйна, Молдова, Македония и Сърбия получават 100% от вноса на суровината от Русия, но докато за Румъния зависимостта от вноса на газ е 24,3%, за България е към 90%.

За Украйна тази зависимост е 55%, а Молдова и Македония са изцяло зависими от вноса на газ за покриване на енергийните нужди, показват данните.

Именно в Македония е и най-високата средна цена на природния газ - 564 долара за 1000 куб. метра според сравняваните в проучването страни от Югоизточна Европа. За Румъния средната цена е 399 долара, за Молдова - 400 долара, за Чехия - 503 долара, а за България - 458 долара, показват данните, предоставени от Центъра за изследване на демокрацията.

На фона на тази голяма зависимост и в контекста на кризата в Украйна страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион остават неподготвени да посрещнат адекватно нова енергийна криза, коментираха експертите по време на конференцията.

Според представители на европейски научни центрове, които изнесоха лекции на форума, един от вариантите за преодоляване на зависимостта в енергийните доставки е да бъдат увеличени инвестициите в европейската газова и електрическа мрежа. Разширяването на газовите хранилища и строежа на пристанища за втечнен газ могат също да подобрят ситуацията, като дадат достъп до бъдещи алтернативни източници на газ, смятат експертите.

Другият вариант е формулирането на резервни квоти за страните членки на ЕС в зависимост от нивата на тяхната уязвимост от спирането на доставките.

Според Центъра за изследване на демокрацията за да се реализират тези идеи, е нужна обща енергийна стратегия, която да се координира на наднационално ниво и така да се преодолее инстинктът на страните членки да преследват единствено собствените си енергийни интереси

Има пряка връзка между енергийните доставки и сигурността на държавата, защото и в двете сфери има определена зависимост от външни фактори, каза при откриването на конференцията Велизар Шаламанов, министър на отбраната.

Майкъл Рули, оглавяващ секцията "Енергийна сигурност" в главното командване на НАТО в Белгия, отбеляза, че кризата в Украйна ни е припомнила няколко важни урока - че когато се говори за енергетика и енергийна сигурност географското положение все още е от решаващо значение и че газопроводите все още означават икономическа и политическа сила.

Все повече става ясно, че газовите доставки са част от националната сигурност и то не само за Украйна, но и за много други страни в Източна Европа, отбеляза Рули. Ето защо според него освен военната солидарност, която предоставя НАТО, ЕС трябва да вникне и в необходимостта от нов тип солидарност - енергийната.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
2
 
13
SSIW до: Mavi Goz
преди 5 години
"Тази статия или нейният сорс ..."
......................................
:)) Струва ми се, че коректния правопис, по-скоро е : "нейният сорОс" ;))
6
 
2
 
12
преди 5 години
Когато българите/ по точно българските ПОЛИТИЦИ/ са анти-Русия и са неприятели на Русия и са НЕблагодарни на Русия и са членове на НАТО и са поддръжници на АНТИ руска политика и АНТИ руски интереси, въпреки всичко което те - русите направиха за нас през вековете, въпреки близостта на народите, като религия, произход, слово и писменост, култура и история и приятелство!
Българите се отрекоха от всичко което имат за да служат на фашизма, империализма, капитализма, феодализма и ще страдат, цената на газа е най-малкото зло
Но и първата и втората световна война доказват "далновидността" на нашия народ и политици
Ние ще изчезнем като народ закономерно - глупаците не оцеляват само с късмет и винаги
0
 
5
 
11
data до: kalendar
преди 5 години
Няма профилна снимка
абе календарски ,нашият гЪзопровод отдавна е платен - що не получаваме цена кът у германско амммм ?
5
 
2
 
10
Mavi Goz до: kalendar
преди 5 години
Аз знам каква е причината, но на никой не му е удобно да я коментира! Германски компании участваха солидарно с Газпром в строежа на Северен поток, сега се чудят как да изплащат кредити като луди, защото ЕС ги прецака с квотите за капацитета на Опал, по който нямат право да пускат повече от 50%, независимо че никой друг няма какво да пуска, германците са най-големият инвеститор в руската икономика.... куп неща, и въпреки това цената на газа за Германия не е със $100 по-ниска от тази за нас - някъде между 365 и 385 долара е. Обаче предложението на Газпром и България да участва по същите принципи в Южен поток както Германия и да получи същите цени и статут, ни докара до истерия и потекоха реките от го^вна по Русия!
Хайде да почакаме да видим на какви цени ще ни дойде, АКО изобщо дойде, някакъв газ по алтернативни трасета!!! Щото е лесно да лееш помия в нета, трудно е да прокараш газопровод и да докараш по него от майната си евтин газ, или поне по-евтин от този в момента!
3
 
1
 
9
преди 5 години
Някой има ли обяснение, защо вчера си купих на летището във Франкфурт опаковка Аспирин за почти половината от цената, на която последно купих тук?

Още от България
Ангелкова: СПА туризмът може да стане двигател на сектора тази година