IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стаменов: Токът няма да поскъпне от октомври

Във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” е натрупан буфер, който ще покрие повишението на цената на природния газ

12:56 | 21.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това заяви по БНР председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. Той се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане.

“Задържането на цените на тока става възможно, тъй като регулаторът е намерил резерви в системата”, посочи Стаменов.

Той обясни, че във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” има натрупан буфер и той ще покрие поскъпването на природния газ, която се отразява и на цените, по които работят топлофикационните дружества.

“Той покрива компонентата, която отива за разход за електроенергия, така че електроенергията няма да поскъпне, което е добре и за нас, но ние губим конкурентоспособност в резултат на поредното поскъпване на цената на природния газ“, коментира Константин Стаменов.

Според разчетите на регулатора от следващия месец, освен газът, се очаква да поскъпне и топлоенергията.

Вчера стана ясно, че средното увеличение на парното за страната ще е с около 8%. От юли имаше и още едно поскъпване - със 7%, което потребителите на парно ще започнат да плащат реално след началото на отоплителния сезон другия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още