Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Кирил Петков представи новото ръководство на ББР

Банката ще подкрепя стартъпи и предприятия с иновативни проекти, посочи икономическият министър

Кирил Петков представи новото ръководство на ББР

Новото ръководство на ББР. Снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Кирил Петков представи новите членове на управителния и надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) пред работещите в държавната банка, съобщи икономическото ведомство.

Промяната в състава на надзора е включването на Валентин Михов и Васил Щонов, а новите членове на управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

Новото ръководство на ББР беше одобрено преди седмица от Българската народна банка, която вписа техните имена в регистъра, след като банковият регулатор провери и прецени, че те отговарят на изискванията на Наредба №20.

Още по темата

„От днес ББР ще се фокусира върху подкрепата за малкия и среден бизнес“, посочи Кирил Петков.

Икономическият министър подчерта, че банката ще подкрепя стартъпи и предприятия с иновативни проекти.

Investor.bg припомня, че смените в управлението на ББР са по инициатива на служебния икономически министър Кирил Петков.

Още в началото на мандата си той изнесе информация за големите експозиции на банката, а след това влезе в конфликт с двама от членовете на надзорния съвет – Митко Симеонов и Велина Бурска, които не се отзоваха на поканата му за публично изслушване за разрешението и отпускането на големите заеми.

Досегашният управителен съвет на държавната банка също отказа да предостави информация на назначената от министъра комисия за проверка на финансовото състояние на кредитната институция, а сред това и на одитния й комитет.

В надзорния съвет на ББР остана обаче Стамен Янев, председател на досегашния му състав. Той беше икономически зам.-министър в последната година на управление на кабинета "Борисов 3".

Служебният икономически министър Кирил Петков го върна на предишния му пост - председател на Българската агенция за инвестиции, а позицията си в ББР той запази, след като единствен се яви на изслушване за това на кого са отпуснати осемте големи кредита за близо 1 млрд. лева.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
За смяната добре. До тук имаш OK. Но не се изхвърляй повече и не си мисли, че ти е гарантирано мястото, за да продължиш да кадруваш и да хвърляш позиви и да грабиш мандри.. По-скромно, по елегантно и по-смирено, че не се знае знаели се, какво и тебе, ще те огрее.. Вече не искам да слушам, кой изпразнил язовир, кой дал кредит, който си връща, кой нарушил устава, но не бил санциониран от БНБ. Вече е ред да сътвориш нещо ново.. Затова си тук. Нарцис

Още от България
Какви очаквания за здравна реформа имат пациентите?