IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Фискалният ефект от данък "вредни храни" е спорен

Ефектите от него ще са негативни за икономиката - загуба на работни места и фалити на малки и средни предприятия

16:11 | 30.10.15 г.
КНСБ: Фискалният ефект от данък "вредни храни" е спорен

Предлаганият нов данък за общественото здраве от Министерството на здравеопазването и Министерството на младежта и спорта е неприемлив, заявяват от КНСБ. В свое становище, изпратено до медиите, от синдиката посочват и аргументите си срещу налога.

Според КНСБ въвеждането на такъв данък създава опасност от фалити на малки и средни предприятия, което ще доведе до директни загуби до 4 хиляди работни места и на около 10 хиляди непряко заети в свързани производства. Създава се и риск за разрастване на сивия сектор, който и сега е изключително висок.

Облагането на определени групи храни ще пренасочи потребителското търсене към по-евтини и нискокачествени продукти-заместители, произведени в сивия сектор. На практика контрол върху тяхното производство трудно може да бъде упражнен, напомнят от синдиката. И допълват, че въвеждането на данъка ще има негативни последствия върху нискодоходните групи от населението, които няма да имат финансовата възможност да плащат по-високите цени.

Данъкът би могъл да повлияе негативно върху конкурентоспособността на фирмите в аграрния и хранителния сектор, а това може да доведе до нерегламентиран внос на стоки с ниско качество и неясен произход, предупреждават от КНСБ.

Негативно влияние би могло да се очаква и върху външно-търговския баланс на страната, тъй като над 60% от произведената продукция в отрасъла са вътрешнообщностни продажби и износът за трети страни.

Не на последно място в позицията на КНСБ се посочва, че фискалният ефект от подобна мярка е спорен, а в същото време негативните последици могат да бъдат в пъти по-големи.

Становището си КНСБ подкрепя с конкретни разчети на бизнеса за въздействието на Закона данък обществено здраве.

Според разчетите ако влезе в сила, новият данък „вредни храни“ ще доведе до загуба на 4100 преки работни места, общи финансови загуби за бюджета в размер на 176 млн. лв. и предполагаем приход от данъка 202 млн. лв., т.е. 25 млн. лева нетен приход.

Отделно бюджетът на България ще бъде натоварен допълнително с близо 16 млн. лв. за изплащане на обезщетения за безработица на съкратените работници.

Координационният съвет на КНСБ препоръчва алтернативни мерки за подобряване здравословното състояние на българите като провеждане на информационни кампании от правителството за насърчаване на информиран избор и формиране на висока култура на хранене, както и насърчаване на физическата активност най-вече на децата и младежите, намаляване на стреса, подобряване на околната среда - въздух, вода и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още