IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС обявява два търга за лицензии „точка към много точки”

13:28 | 25.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
КРС обявява два търга за лицензии „точка към много точки”
Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ взе решения да обяви два търга с тайно наддаване за издаване на пет индивидуални лицензии за осъществяване на далекосъобщения чрез мрежи от вида „точка към много точки” с обхват в честотния диапазон 3,4 – 3,6 гигахерца, съобщиха от комисията.

Лицензиите са с национално покритие и ще бъдат издадени за срок от 10 години.

Две от лицензиите ще са от клас А и ще предоставят за ползване ограничен ресурс по 2х21 мегахерца, а трите ще са от клас В и ще предоставят ресурс от 2х10,5 мегахерца.

Търгът за издаване на двете лицензии от клас А ще се проведе на 11 октомври 2005 г. при първоначална тръжна цена от 1 344 000 лв. за лицензия и стъпка за наддаване 100 000 лв.

Търгът за издаване на три лицензии от клас Б ще се проведе на 25 октомври 2005 г. при първоначална тръжна цена 672 000 лв. за лицензия и стъпка за наддаване – 50 000 лв.

Тръжна документация и за двата класа лицензии може да бъде закупувана в срок от датата на обнародване на настоящите решения до 19.08.2005 г. включително.

Заявления за участие в търга от Клас А ще се приемат до 17.00 часа на 19 септември 2005 г., а за Клас Б – до 26 септември 2005 г. срещу внесени депозити в размер съответно от 100 000 лв. за участие в търга от клас А и 50 000 лв. - за участие в търга от клас Б. Документите следва да бъдат подадени на български език.

Далекосъобщителните мрежи от неподвижната радиослужба от вида „точка към много точки” се използват за предоставяне на различни далекосъобщителни услуги като пренос на глас и данни, достъп до интернет, факс, телекс, видеоинформация и мултимедийни приложения. Технологията позволява да се осигури широколентов пренос на данни с цифрова скорост от 128 килобита в секунда до 34 мегабита в секунда.

Основното предимство на безжичните мрежи от вида “точка към много точки” е възможността да бъдат предоставяни услуги с качеството на оптичен кабел на места, където прокарването на такъв е практически невъзможно или икономически неефективно. Това дава възможност за изграждане на мрежи както в слабонаселени, така и в силно урбанизирани райони и прави обхвата изключително подходящ за обществени мрежи за предаване на данни с национално покритие.

Очаква се основни потребители на услуги чрез мрежите от вида “точка към много точки” да бъдат както големи корпоративни клиенти и предприятия от малкия и среден бизнес, така и определени категории крайни клиенти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още