IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на здравна реформа спъва инвестициите в сектора

Административните мерки на здравното министерство са свръхрегулация, която пречи на развитието на този пазар, смята д-р Явор Дренски

20:42 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Участниците в дискусията.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Участниците в дискусията. Снимка: Investor.bg

Несигурна инвестиционна среда, недофинансиране и редица административни регулации – това са пречките пред всеки инвеститор, включително и в сферата на здравеопазването, заяви д-р Явор Дренски, председател на Сдружението на частните болници в България по време на първия за годината Клуб Investor.bg „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“.

Основният проблем в здравния сектор у нас е липсата на приемственост, която се отразява в продължително рестартиране на целия процес в продължение на две десетилетия без реална реформа, изтъкна д-р Дренски. Той посочи, че административните мерки, които прилага здравното министерство, са свръхрегулация, която пречи на развитието на този пазар.

Налагането на лимитирани бюджети, например, постави рязка граница между частната инициатива и държавните и общинските болници – това задълбочи проблемите, тъй като се появи несигурна среда за частната инициатива, коментира той. Липсата на работещ закон за публично-частно партньорство е поредна пречка пред инвеститорите.

Д-р Дренски посочи, че въпреки тежката среда, 31 процента от общия болничен пазар принадлежат на частните болници - в момента те са 98 на брой. През тях минават хиляди пациенти годишно. Около 16 на сто от хоспитализираните пациенти или над 300 хиляди са пациентите, които с ясното съзнание, че има доплащане, избират частното лечебно заведение.

„Частната инициатива би могла да осигури и помощ на държавата, защото именно частните болници са тези, които съсредоточават добрия мениджмънт и добрите лекари“, допълни председателят на сдружението на частните болници.

„Лъжа е, че всеки има право на безплатна медицинска помощ, никога никъде по света не е имало безплатна такава, дори Хипократ пише, че лекарите трябва да бъдат добре заплатени“, коментира от своя страна д-р Атанас Щерев, съсобственик на медицински център „Щерев“.

Здравеопазването се крепи на солидарност дори най богатите не могат да имат добро здравеопазване, ако няма солидарност, каза още той. И допълни, че всеки гражданин да има право на солидарно предплатена медицинска помощ и тук е мястото на държавата -да направи правилата и да не се меси.

Реформите в сектора са болезнени, защото ще има безработни, ще се закрият болници, ще се пренасочат пациентите, но трябва да станат рано или късно - „иначе ще страдат пациентите, ще напускат лекарите и медицинските сестри“, поясни още д-р Щерев. 

По думите му трябва да има равни възможности за всички болници  - държавните и частните. А когато има нелоялна конкуренция, инвеститорите биват отблъсквани. „Няма големи инвестиции в здравеопазването, защото няма инвестиционна среда“, обобщи той.

Здравеопазването е трудна област за инвестиране и за възвращаемост на инвестициите, добави Живко Иванов, управляващ партньор в Simbula Ltd.

Според него има много проблеми, които възпрепятстват инвеститорите да вземат решение за инвестиция в страната, но във всички случаи изходът е в две посоки - може да се изкарват пари от сектора, но трябва да има добър мениджмънт, добри лекари и разумна макроикономическа среда.

През новия програмен период пари ще се дават в здравния сектор по „Иновации и конкурентоспособност“ за ново оборудване, за стандарти, управление на системи за качество, за иновации, 25 процента ще идат за зелена икономика и енергийна ефективност, добави от своя страна Любомир Ганчев, експерт в Министерство на икономиката и енергетиката. 

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на АГ болница "Д-р Щерев", Актавис България и финансово-счетоводна къща Симбула.
 
Институционални партньори на клуб Investor.bg:
Индустриален Холдинг България, БФБ - София, Bulgaria ON AIR, Дакси и ГБИТК

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още