IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Велчев: Продажбата на акциите на InverV може да е факт до средата на ноември

Тази процедура няма никакво отношение към Vivacom, която е стабилна компания, коментира бившият финансов министър

20:56 | 28.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Процедурата по незабавна продажба на активите на регистрирания в Люксембург междинен собственик на БТК - InterV, най-вероятно ще приключи около средата на ноември. Това коментира главният изпълнителен директор на VTB Capital Милен Велчев в ефира на ТВ Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че от VTB Capital Капитал са ангажирали одиторска компания, която да организира продажбата на акциите на InterV, заради непогасен заем от 150 млн. евро с падеж през май.

Предоставянето на заема на InterV е резултат от сложна поредица от сделки, чрез които фалиралата КТБ финансира придобиването на Vivacom от страна на „Бромак“ на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и VTB. Неизплащането на заема бе предизвикано от фалита на КТБ, последвал отнемането на лиценза на банката през ноември 2014.

Милен Велчев коментира, че продажбата на активите на регистрираната в Люксембург компания няма отношение към Vivacom, която по думите му е „стабилна компания” и от година и половина-две e първият телеком в България „по финансов резултат и пазарен дял”. Той уточни, че до преди придобиването на blizoo от Mtel „БТК е най-голямата компания в сектора”.

Велчев уточни, че от VTB Capital са изчакали от май месец досега с идеята да бъде даден толеранс за погасяването или преструктурирането на дълга.

Попитан дали Ernst & Young са ангажирани с процедурата по търга на активите, Велчев заяви, че компанията е една от „голямата четворка на одиторските и консултантски фирми”.

Той посочи още, че са поканени всички инвеститори, които някога са проявявали интерес, както и всички, които са имали намерение да инвестират в региона.

„Няма никаква бариера, пред когото и да било”, коментира още бившият финансов министър.

В отговор на въпрос той посочи, че няма информация дали VTB има намерение да придобие БТК. Велчев отбеляза още, че дадените от VTB указания са за постигане на максимално висока цена при продажба на активите при дадените обстоятелства.

По думите му съвпадението със заведения арбитражен иск срещу България в съда във Вашингтон от Оманския фонд е абсолютно случайно.

Цялото интервю с Милен Велчев гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още