Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Малка ВЕЦ край Брестовица за 8,5 млн. лв. влиза в експлоатация до месец

Инвеститорите подготвят документацията за монтиране на ветрогенератор във вилно селище в Родопите

Започнаха пробните изпитания на малка водноелектрическа централа (ВЕЦ) край близкото до Пловдив село Брестовица. Инвестицията в този възобновяем източник на енергия е на софийската фирма Брестийом и възлиза на 8,5 милиона лева. Собственикът на фирмата Михаил Тодоров уверява, че това е „най-голямата малка ВЕЦ в България“. Мощността на съоръжението е 5 мегавата. В обекта ще бъдат разкрити 10 работни места. Централата ще разчита на вода от язовир Кричим, която ще достига до нея по напоителен канал по силата на сключен с “Напоителни системи” договор.

В момента тече процедура по получаване на разрешителни за изграждането на още две малки ВЕЦ, съобщиха от фирмата. Първата ще е в село Устина – на няколко километра от Брестовица, а втората ще е на 300 метра под централата в Брестовица. Бъдещите електросъоръжения, кръстени Лозята 1 и Лозята 2, ще са с по-малка мощност от първата – по 700 и по 1 300 киловата.

Брестийом работи и в друго направление, свързано с възобновяемите източници на енергия. С помощта на метеоролози от БАН са направили проучвания на ветровете във вилното селище край родопската хижа Бряновщица. Фирмата възнамерява да инсталира ветрогенератор. Според специалистите ветровете там имат потенциал за производството на 800 киловата електричество. В околността има 200 вили, които хронично страдат от ниското напрежение на тока.

Тази екологично чиста енергия ще се изкупува от австрийската компания EVN, собственик на пловдивското електроразпределение на фиксирана цена от близо 9 стотинки на киловат. Инвеститорите очакват първата от тяхната серия малки ВЕЦ в Родопската яка да влезе в редовна експлоатация до края на месец март.

По статията работи: автор Елена Емануилова
Още по темата: България

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от България
Кадър на деня за 5 август