IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малка ВЕЦ край Брестовица за 8,5 млн. лв. влиза в експлоатация до месец

Инвеститорите подготвят документацията за монтиране на ветрогенератор във вилно селище в Родопите

09:09 | 27.02.07 г.
Малка ВЕЦ край Брестовица за 8,5 млн. лв. влиза в експлоатация до месец

Започнаха пробните изпитания на малка водноелектрическа централа (ВЕЦ) край близкото до Пловдив село Брестовица. Инвестицията в този възобновяем източник на енергия е на софийската фирма Брестийом и възлиза на 8,5 милиона лева. Собственикът на фирмата Михаил Тодоров уверява, че това е „най-голямата малка ВЕЦ в България“. Мощността на съоръжението е 5 мегавата. В обекта ще бъдат разкрити 10 работни места. Централата ще разчита на вода от язовир Кричим, която ще достига до нея по напоителен канал по силата на сключен с “Напоителни системи” договор.

В момента тече процедура по получаване на разрешителни за изграждането на още две малки ВЕЦ, съобщиха от фирмата. Първата ще е в село Устина – на няколко километра от Брестовица, а втората ще е на 300 метра под централата в Брестовица. Бъдещите електросъоръжения, кръстени Лозята 1 и Лозята 2, ще са с по-малка мощност от първата – по 700 и по 1 300 киловата.

Брестийом работи и в друго направление, свързано с възобновяемите източници на енергия. С помощта на метеоролози от БАН са направили проучвания на ветровете във вилното селище край родопската хижа Бряновщица. Фирмата възнамерява да инсталира ветрогенератор. Според специалистите ветровете там имат потенциал за производството на 800 киловата електричество. В околността има 200 вили, които хронично страдат от ниското напрежение на тока.

Тази екологично чиста енергия ще се изкупува от австрийската компания EVN, собственик на пловдивското електроразпределение на фиксирана цена от близо 9 стотинки на киловат. Инвеститорите очакват първата от тяхната серия малки ВЕЦ в Родопската яка да влезе в редовна експлоатация до края на месец март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още