IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михайлова: Строежът на втори лифт в Банско трябва да влезе в плана за Пирин

Ако се стигне до изграждането на ново съоръжение, задължително ще се мине през процедура за ОВОС, каза екоминистърът

15:01 | 10.09.13 г. 5
Михайлова: Строежът на втори лифт в Банско трябва да влезе в плана за Пирин

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова чака икономическия екип на Министерския съвет да се върне от посещението си в Китай, за да обсъди с него възможностите за развитие на Банско. Това коментира пред журналисти екоминистърът, съобщи БТА.

Преди дни вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев съобщиха, че държавата подкрепя изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Те обосноваха държавната подкрепа за проекта с това, че ски туризмът има огромен потенциал за развитие и България има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1,5 млн. на година.

Днес стана ясно, че за да се реализира подобен проект, той трябва да бъде заложен в новия План за управление на Национален парк Пирин или да бъде актуализиран съществуващият план.

Промяна на действащия план поиска от МОСВ община Банско още в мандата на екоминистъра Нона Караджова. Предложението беше одобрено тогава от Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС) към МОСВ.

"Не съм привърженик на актуализацията, защото новият План се прави за 10-годишен период от време, има последователност и обвързаност на мерките, които се вземат, не се работи на парче", обясни Михайлова.

„Притеснява ме обаче това, че той се забави изключително много, процедурите са на съдебна фаза“, добави тя. И допълни, че има риск заради забавянето да бъдат изгубени евросредствата за изработването на концепцията, предвидени в действащата оперативна програма "Околна среда".

„Не сме имали възможност да обсъждаме случая Банско, нито с вицепремиера, нито с Министерския съвет, тъй като аз разчитах на това, че ще имаме нов План за управление на Национален парк Пирин“, заяви Михайлова. Според нея забавянето в изработването на новия план може да доведе до връщане към варианта за актуализация на действащия план.

„Трябва да намерим баланса, така че, от една страна, да дадем възможност да се развиват туризмът, услугите, атракциите в района и поминъкът на населението, но, от друга, да гарантираме, че парк Пирин ще бъде защитен“, каза екоминистърът и добави, че предстои тежка работа.

Тя каза още, че ако се стигне до ново изграждане на лифт, "абсолютно задължително" ще се мине през процедурата за ОВОС.

Ако се наложи актуализация на съществуващия План, се очаква министрите да обсъдят какъв подход да бъде приет - дали ще се приеме предложението на ВЕЕС и то да се санкционира с решение на МС, или ще започне нова процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Стройте лифтове, че изтървате яко положението и ще ни отписват скоро дългове и на нас! - Като не можете да се противопоставите на течовете /напълно разбирам, че функцията ви е обратна/, поне увеличете приходите!и ОТПУШЕТЕ ЗОЗЗ /напълно разбирам какво са ви заръчали, но пак има начин/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Balcerovich
преди 10 години
Аз съм с две ръце ЗА нов лифт. Супер запален скиор съм. Не ме интересува кой и как ще го строи. Фактът е, че лифт трябва, ако искаме да сме конкурентни на пазара на зимните курорти. Защото сега сме като бушмени - условия има, ама не стигат доникъде. Редим се по опашки, чакаме, изнервяме се, денят отива. Не искам да ви слушам глупостите с това колко гори ще отидат. Прочетете решението на МС по времето на царя за концесията и ще ме разберете. Още тогава са допуснали над 1100 хектара да се отдават на концесия. Значи е преценено, че това няма да унищожи природата и биоразнообразието. Не ограничавайте хората, туризма, бизнеса. Те не са врагове на природата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Veni
преди 10 години
Познати имат бизнес в Банско. Чакат с нетърпение да се построи втория лифт. Това е хубаво начинание, защото ще привлече още повече туристи. И сега гръцките и турските туристи са адски доволни. Защо да отказваме парите им като ги пращаме в Швейцария или Австрия, когато може да направим нещо хубаво тук, в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
че то си е:"абсолютно задължително"!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
А така, бетонирайте всичко. Кухи ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още