Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

На рискови групи ще бъдат направени 1000 бързи теста за Covid-19*

На базата на резултатите ще се направи модел за предвиждане на пика на заразените, за да се възстанови поетапно икономическият живот, обясни Бойко Борисов

На рискови групи ще бъдат направени 1000 бързи теста за Covid-19*

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общо 1000 бързи теста за коронавируса Covid-19 ще бъдат направени на представители на рискови групи - групи полицаи, шофьори на линейки, шофьори в градския транспорт и други, съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов след извънредната дистанционна среща на ниво Европейски съюз (ЕС) заради кризата с коронавируса.

„Медицинският съвет ще каже кои групи. На базата на тези изследвания ще разберем статистически кои са заразени, кои са прекарали без да разберат, ще има математически модел. След две седмици пак ще им бъде направен тест. Тогава ще преценим статистически кога ще дойде пикът, кога ще е платото и кога нерисковите хора да могат да се върнат към реалната икономика“, коментира Борисов.

Според него „с това изчезва въпросът дали трябва да тестваме 100 хил., 200 хил., 300 хил. Поръчали сме 1 млн. теста, но след платото ще трябва на ден да тестваме 20-30 хил. души на ден“, обясни той, като подчерта, че към момента нито един вид тест не е 100% надежден.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб, посочи, че няма алтернатива, освен PCR тестовете. В края на епидемията може да се проверява натрупания имунитет с изследване на антитела, обясни той. Това изследване, което ще се направи, на групата от 1000 души, се търси не новозаболели, а прекарали коронавирусна инфекция.

Периодично ще се тества тази група и ще се вижда как се натрупва имунитет. По този начин ще се направят модели и след пика на епидемията ще се види как да бъдат въведени големи хомогенни групи в работно положение, каза той.

Д-р Александър Симидчиев от Медицинския съвет към Министерския съвет коментира, че сме изправени пред силата на гените на един вирус и срещу него можем да хвърлим само силата на нашите мозъци, за да направим максималното с ресурса, който имаме. Така ще мониторираме процеса и ще можем да започнем да разхлабваме мерките, така че икономиката да се върне към нормалност, допълни той.

Още по темата

„Затягаме мерките, за да държим пика ниско. С това ще определим кога да ги разхлабим, през математическия модел, през статистическите данни от тези изследвания да прогнозираме кога това да се случи", допълни Борисов.

Бойко Борисов допълни, че в понеделник ще има препоръки на водещия медицински тръст на ЕС за единни мерки на ниво евроблок срещу коронавируса. Борисов подчерта, че в целия ЕС вече се предприемат мерки, каквито България предприе значително по-рано. Всички са категорично съгласни, че мерките, които налагаме досега, дават възможност кривата да е по-плавна, посочи той.

Бойко Борисов каза още, че утре ще се проведе дистанционно заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество (НСТС). Работодателите и държавата ще обсъждат правителствената мярка за покриване на 60% от заплатите на застрашените от съкращения работници и служители.

Премиерът напомни, че вече е дадена възможност да се прехвърлят средства от европейските фондове за борба с коронакризата. Осигурени са и 40 млн. лева за лекарите и медицинските сестри, както и 50 млн. лева за великденски добавки на пенсионерите.

Що се отнася до сертифицирането на медицинско защитно облекло, Борисов подчерта, че най-скъпото наше облекло излиза 67-68 лева и може да се облича 50 пъти, макар и производителите да гарантират 100 обличания. Ще започнат да се раздават по два комплекта на най-засегнатите и опасни места, посочи той.

Четири завода шият сертифицирани медицински маски, доставени са лепила за мембрани на маските, обясни още той. Защитни облекла ще се произвеждат и за износ след задоволяване на нуждите в страната.

Що се отнася до удължаване на извънредното положение, Борисов посочи, че няма силата и волята да призове хората да не отиват на църква. „От тази криза само Той може да ни извади", коментира той. „Атеистите казват да затворим църквите. За всичко друго имам воля и смелост, това не мога аз да го направя. За абитуриентите има време. Те като ученици да мислят как с дистанционно обучение да учат и да си подготвят матурите, за да не изгубим годината", каза още той. 

„Никой не може да каже колко ще трае. Гласим се за месец-месец и половина, защото не искаме да си представим", коментира Борисов.

*Допълнена информация

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Пред делимата ГЛАД или КОРОНА ВИРУС поета Яворов е дал точен отговор:
"Да беше мор, да беше чума,
че в гроба гърло не гладува,
ни жадува!"

ГЛАДА е нещо което ще се стовари като парен чук върху главите на разни ЩАБОВЕ пълни с некомпетентни специалисти ХИРУРЗИ , а не СПЕЦИАЛИСТИ ПО ВИРУСОЛОЗИ.
Това ще доведе до пълен КОЛАПС на икономиката.

Вариантите за борбата бяха два - КРАТКИЯТ И ПИКОВ С РЯЗЪК СКОК НА БРОЯ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ и другият, който бе избран от ЩАБА НА ХИРУРГА - ПЛАВНИЯТ И ПО ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН И ПАК СЪС СЪЩИЯТ БРОЙ ПРЕКАРАЛИ ЗАБОЛЯВАНЕТО.

СПОРЕД СПЕЦИАЛИСТИТЕ ВИРУСОЛОЗИ - докато не се прекара като заболяване и не се изградят АНТИТЕЛА в организма на хората НИЩО НЯМА ДА СЕ СПРЕ ВИРУСА.

НЕ КОМЕНТИРАМЕ ДОКОЛКО ДЪРЖАВАТА СИ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ЗА СНАБДЯВАНЕ С ДЕЗИНФЕКТАНТИ , С МАСКИ , АСПИРАТОРИ СПИРТ ....

Според мен решението за ПОДТИСКАНЕ НА ЗАРАЗАТА и приемането на ПО ДЪЛГИЯТ ПЕРИОД НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ е грешно решение, което ще УБИЕ ИКОНОМИКАТА И ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ФАТАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЦЕЛИ СЕКТОРИ КОИТО ЩЕ БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ЗА ГОДИНИ НАПРЕД.

Резултата ще е както при заразите при ПТИЦИТЕ , КРАВИТЕ , КОЗИТЕ , ПРАСЕТАТА.

ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ Е В МЕЖДИННОТО РЕШЕНИЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НЯКОЛКО ОСНОВНИ ИЗИСКВАНИЯ - спазване на отстоянието, отстаняване на всеки който има аспираторни проблеми, и забрана за събиране.

ИСТЕРИЯТА НА ЩАБА ДОВЕЛА ДО ВЪВЕЖДАНЕ НА ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ СЪСИПА ПРЕДСТОЯЩИЯТ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН!!

Отговорност се носи от ген. МУТАФЧИЙСКИ, който едва ли осъзнава каква е реакцията не у нас , А В ЧУЖБИНА с неговото появяване с мундира и лампазите.
Кой ще дойде да почива в такава държава бе МУТАФЧИЙСКИ!!
ЩЕ ТРЯБВА ДА МИНАТ ГОДИНИ ЗА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ ТОЗИ СЕКТОР!!
1
 
2
 
2
преди 5 месеца
вече не ми се чете глупостите ... по-лесно да пиаша .. полегнал..
3
 
3
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
*** напаст - Фалираха държавата и сега като видяха що сториха се чудят как да замажат положението с математически модел

Още от България
Бизнесът се среща със студенти на форум за кариери