IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2200 пропуска откри за 10 г. Сметната палата в декларациите на властта

Около 1 млн. лв. данъчни задължения са влезли в бюджета благодарение на проверките

16:09 | 17.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Сметна палата</em></p>

Снимка: Сметна палата

Над 2200 заключения за несъответствие са направили за 10 години одиторите на Сметната палата при проверка на декларациите за имуществото и доходите на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Данните са за периода, откакто беше въведен електронният публичен регистър и започнаха проверки на имуществените декларации по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, информира Сметната палата.

Одиторите виждат тенденция за намаляване на пропуските при попълване на задължителните документи, вследствие на контрола.

В резултат на подадените сигнали от независимата одитна институция до НАП и ДАНС са установени около 1 млн. лв. данъчни задължения.

За 10 години Сметната палата е публикувала и проверила над 77200 декларации, но обект на проверки са били близо два пъти повече лица, тъй по закон се проверяват и съпрузите/съпругите и децата, ненавършили пълнолетие.

Преди 10 години Сметната палата събираше и съхраняваше информацията от декларациите на хартиен носител, като достъп до нея имаха само главните редактори на медиите, припомня ведомството. Сега публикуваните данни са в електронен формат и са общодостъпни чрез интернет страницата на Сметната палата.

Одиторите отчитат, че Публичният регистър осигурява превенция на корупцията сред лицата на високи постове.

Чрез закона се "осветлява" имотното състояние на лицата, които взимат важни решения за бъдещето на държавата, по отношение на които има голям обществен и медиен интерес, също и съмнения за корупция.

Сметната палата информира, че е получила висока външна оценка за изградената система от GRЕСО „Група държави срещу корупцията" към Съвета на Европа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още