IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над седем хиляди са регистрираните обществени поръчки за година

Най-големи възложители са общините (35%)

18:29 | 28.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Над седем хиляди са регистрираните обществени поръчки за година

От 1 октомври 2004 г. до 6 октомври 2005 г. в Регистъра на обществените поръчки са публикувани 7472 броя обществени поръчки, като 37% от тях са по Закона за обществените поръчки, а останалите са по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Това стана ясно на проведения днес семинар на тема “Прилагането на Закона за обществените поръчки – стъпка към единния европейски пазар”, организиран от Американската агенция за международно развитие (USAID), Агенцията по обществени поръчки (АОП) и Българската стопанска камара (БСК).

Най-голям дял (45%) имат поръчките за доставки, следвани от тези в сферата на услугите (30%) и строителството (24%). Най-малко (1%) са конкурсите за проекти.

Най-големи възложители са общините (35%), министерствата и агенциите (22%) и лечебните заведения (14,7%).

Представеният анализ на практиката по Закона за обществените поръчки (ЗОП) показва, че основни трудности се срещат при изготвянето на техническите спецификации, попълването на утвърдените форми, определянето стойността на поръчката и критериите за оценка на кандидатите.

Най-честите нарушения на ЗОП са свързани с изготвянето на документацията за участие, уведомяването на кандидатите, сключването и изпълнението на договорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още