IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата наредба за цените на тока спира развитието на покривните фотоволтаици*

Съществените промени в сектора тепърва предстоят, обеща председателят на КЕВР Иван Иванов

11:11 | 16.02.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложената за обсъждане нова Наредба за регулиране на цените на електроенергията спира развитието на малките покривни фотоволтаични централи, коментираха по време на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) от бранша. Антон Желев от Българската соларна асоциация обясни пред регулатора, че има голям интерес от домакинствата за изграждането на тези фотоволтаици, но хората се отказват заради бюрократични трудности.

Желев посочи, че домакинствата с фотоволтаични панели на покрива си трябва да плащат цена за достъп на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), 5% от приходите на Фонда за сигурност на електроенергийната система, цена за балансиране и т. н. "Това е абсурдно за няколко панела", обясни Желев. 

По време на обсъждането от електроснабдителните дружества в страната посочиха, че с Наредбата не се покриват разходите на крайните снабдители. Илина Стефанова, ръководител на дирекция "Регулации" в EVN България, каза още, че при работата по наредбата е подходено "формално" и много проблеми са остнали нерешени.

Председателят на КЕВР Иван Иванов призна, че проектът е внесен бързо, за да не бъде "удължен правният вакуум". Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата заради неспазване на правилата при приемането й. Иванов обеща, че "съществени промени" тепърва предстоят и те ще бъдат приети при широка обществена дискусия.

Зорница Генова от ЧЕЗ България допълни, че текстовете не уреждат действията в периода, за който е действала наредбата, отменена от съда.

Пламен Стефанов от Енерго-Про посочи още и че в наредбата не е решен проблемът за цената на крадената електроенергия, която все още е много ниска. Иван Иванов беше категоричен, че в регулатора "действително се работи" по проблема. От компанията уточниха, че разходите им като краен снабдител на могат да бъдат покрити от предвидените в наредбата надценки, защото количествата, които продават на регулирания пазар са намалели значително. 

Изложените от дружествата и организациите в сектора становища ще бъдат разгледани на закрито заседание в КЕВР на 15 март 2017 година.

Иванов уточни след края на заседанието, че въпреки че наредбата е отменена от съда през декември 2016 година, това не се е отразило на ценовите решения на регулатори в следващите два месеца и ценита на потребителите са изчислявани коректно. 

* Информацията е допълнена към 13:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Целта на свързаността не е да купуваш евтино и да продаваш скъпо електричество. Такива идеи имат само комунистите - да печелят от преразпределянето на чужди активи. Който не вярва - да направи справка кой държи в България договорите за задължително изкупуване на фиксирани преференциални цени и по време на кое управление са сключени?По-важното е друго. За малките фамилни инсталации е нерентабилно да буферират производството/изразходването на ток с инсталирането на автономни акумулиращи системи. Такъв енергиен феодализъм е абсурден и ненужен и на националната ни енергийна система. А между двете може да има синергия. Решението е просто - купуваш и продаваш на една и съща цена. Плащаш само разликата. Ако си произвел 5 кWh, а си изразходвал 10 - плащаш само 5! Анадънму?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
А как иначе да стане на всички ясно , че у нас мафията командува парада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
HARSH WINTER: HOW COAL, LIGNITE AND GAS SAVED GERMANY FROM DISASTERhttp://***.thegwpf.com/harsh-winter-how-coal-and-gas-save-germany-from-disaster/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Аз си произвеждам на вилата и никого не съм питал. И никой не ме е спирал! Но сам си го харча... Анадъмо, воле...? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Именно! Тарикатите искат през деня да продават ток, дето на никой не му требва, а вечер да получават от абдалите, дето поддържат ТЕЦ-ове и АЕЦ-ове ток за без пари - затова е дрането на разни биволи и галfon-и...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
То по принцип никой не ти пречи да си произвеждаш ток от фотоволтаици. Само, че искат и да го продават през мрежата на ЕСО на други потребители, като НЕК или други търговци им го купуват. Иначе режи си кабела и си прави ток от перки и фотоволтаици колкото искаш на покрива, на полето и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
Спящият бик
преди 7 години
Покривните фотоволтаици са умишлено спъвани от енергийното лоби. Кой монополист ще допусне довчерашните му клиенти да си произвеждат сами ток!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още