IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините поискаха повече пари за здраве и образование в бюджетите си за 2013 г.

По изчисления на КНСБ ще са необходими допълнително 250 млн. лв. за подобряване на финансовото състояние на общините

16:32 | 18.07.12 г.
Общините поискаха повече пари за здраве и образование в бюджетите си за 2013 г.

Увеличаване на средствата за образование и здравеопазване в бюджетите на общините за 2013 г. поискаха от КНСБ и Националното сдружението на общините в Република България /НСОРБ/. Това беше обявено на пресконференция, на която бяха обсъдени възможностите за подобряване на финансовото състояние на общините.

От сдружението предлагат в бюджета за образование за 2013 г. да бъдат отпуснати допълнително 34 млн.лв. Друго искане е увеличението на заплатите на учителите да бъде според тяхната квалификация. В тази връзка синдикатите предлагат целево финансиране на средното образование с 15 млн. лв, което ще позволи увеличение на заплатите на учителите с 30 лв. от следващата учебна година.

Друго предложение на КНСБ е бюджетът в сферата на социалните услуги да бъде увеличен с 23 млн.лв. за следващата година. Според председателя на сдружението на общините Димитър Попов заетите в този сектор в последните години имат най-ниско възнаграждение за своя труд. По неговите думи за сферата на здравеопазването трябва да бъдат отпуснати допълнително 26 млн.лв.

Общините настояват и за финансиране от държавния бюджет в инфраструктура в областните градове. Близо 70% от пътищата в страната са второкласни и третокласни и са общинска собственост, затова капиталовата субсидия на общините трябва да бъде увеличена с 42 млн. лв. за поддръжка на инфраструктурата, коментира още Попов.

КНСБ подкрепя всички предложения за увеличаване бюджета на общините догодина. По изчисления на синдиката те ще струват на държавата около 250 млн.лв, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още