IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват се 140 хил. туристи от Беларус по Черноморието тази година

Ще бъде пуснат чартърен влак Варна-Минск за летните месеци

13:41 | 09.06.15 г.
Очакват се 140 хил. туристи от Беларус по Черноморието тази година

И тази година се очаква да се запази тенденцията от последните три години на устойчив ръст на беларуските туристи, посетили българското Черноморие. Очакванията за 2015 година са за 140 000 туристи. Това каза почетният консул на Беларус в Бургас Атанас Попов, който придружава посланика на Беларус у нас Владимир Воронкович на опознавателна визита в Добрич, предаде „Фокус”.

За положителния ефект допринася фактът, че много граждани на Беларус притежават шенгенски визи, а за други се издават двукратни български визи, като се заплаща само едната.

Престоят на беларуските туристи у нас е между 7 и 14 дни, в зависимост от финансовите възможности на летовниците, посочи още дипломатът. Той препоръчва на своите сънародници балнеокурортите у нас и то във вътрешността на страната.

Министерството на туризма очаква ръст на туристите от Беларус тази година с около 5%.

Владимир Воронкович съобщи, че от 15 юни до средата на септември веднъж седмично ще пътува чартърен влак Варна-Минск.

През 2014 година стокообменът между двете страни бележи ръст с 33%, заяви още посланикът. Той посочи, че Беларус изнася за нашата страна автомобили, трактори, метални изделия, продукция на химическата индустрия. България изнася за Беларус плодове, вино, лекарства, електродвигатели и др.

Конкретно за региона на Добруджа посланикът вижда взаимодействие главно в областта на земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още