Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

От екипа на една компания зависи да се пребори за промените на дадена идея

България се нуждае от повече хора, вярващи, че нещо зависи от тях, смята Георги Брашнаров, изпълнителен директор на "Немечек България"

гледано: 973   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Няма бърз успех. Предприемачите трябва да са готови дълго, продължително и с големи усилия да работят върху задачата и идеята си. Това каза Георги Брашнаров, изпълнителен директор на "Немечек България", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата


"Едновременно с това трябва да бъдат готови да я променят, когато условията го налагат. Непрекъснатото вървене в една посока, биенето на глава в една стена не е най-доброто решение. Понякога просто трябва да заобиколиш тази стена и да продължиш напред", заяви той.

"Вземането на решение както в корпоративния свят при по-установените фирми, така и в стартъп света, също е въпрос на умения. Верните решения трябва да се вземат във вярното време", допълни той.

Според предприемача никога не трябва да си вярваме, че тези решения са били теоретично правилни през цялото време, заащото "те са взети на базата на някакъв сет от условия, които във времето трябва да се проверяват дали още са валидни".

"Може да изглежда сложно отстрани, но всъщност има една теория на Майкъл Портър за сценарийното планиране, при което дългосрочното планиране отстъпва на възможността да имаш няколко различни сценария. Така много бързо скачаш от един на друг сценарий на база на условията, които в момента го изискват", обядни Брашнаров.

Според изпълнителния директор на "Немечек България" уцелването на правилния момент понякога е случайност.

"Всички се опитваме да минимизираме тази случайност. Тя става със събиране и анализ на необходимите данни, по възможност в реално време. Една от много големите ползи от ИТ е, че можем да събираме много данни дълго време и да правим анализи върху тях. Неслучайно и в момента с развитието на тези технологии все повече говорим за big data, machine learning, изкуствен интелект – това са все неща, зад които стои огромно количество данни, минимизиращи шанса твоето вярно решение да бъде взето просто по случайност. Късметът и шансът винаги имат място в едно решение. Но поне когато вземаш решение, то трябва да бъде достатъчно информативно подплатено", категоричен е Георги Брашнаров.

Що се отнася до стартъп общността в България, той е на мнение, че е много важно да има по-голяма маса от хора, които вярват, че нещо зависи от самите тях.

"Няма по-добро нещо от стартъпа, в който наистина си сам или с няколко колеги, с няколко ментори, с няколко бизнес ангели или с някой малък фонд, който ти помага. Нещата са в твои ръце. Колкото повече са хората, които повярват в това нещо, толкова по-бързо и България може да се промени", убеден е предприемачът.

По отношение на идеите, които подкрепя в качеството си на бизнес ангел, Брашнаров коментира: 

"Най-важното за мен е да видя доколко е силен екипът, който стои зад дадена идея. Тази идея със сигурност ще претърпи промени по пътя на развитието си. За мен е важно да знам дали екипът е готов да се сбори с тези промени".

Вижте повече във видеото

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Инфлацията в България се ускорява до петмесечен връх