IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От екипа на една компания зависи да се пребори за промените на дадена идея

България се нуждае от повече хора, вярващи, че нещо зависи от тях, смята Георги Брашнаров, изпълнителен директор на "Немечек България"

12:09 | 12.09.18 г.
От екипа на една компания зависи да се пребори за промените на дадена идея

Няма бърз успех. Предприемачите трябва да са готови дълго, продължително и с големи усилия да работят върху задачата и идеята си. Това каза Георги Брашнаров, изпълнителен директор на "Немечек България", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.



"Едновременно с това трябва да бъдат готови да я променят, когато условията го налагат. Непрекъснатото вървене в една посока, биенето на глава в една стена не е най-доброто решение. Понякога просто трябва да заобиколиш тази стена и да продължиш напред", заяви той.

"Вземането на решение както в корпоративния свят при по-установените фирми, така и в стартъп света, също е въпрос на умения. Верните решения трябва да се вземат във вярното време", допълни той.

Според предприемача никога не трябва да си вярваме, че тези решения са били теоретично правилни през цялото време, заащото "те са взети на базата на някакъв сет от условия, които във времето трябва да се проверяват дали още са валидни".

"Може да изглежда сложно отстрани, но всъщност има една теория на Майкъл Портър за сценарийното планиране, при което дългосрочното планиране отстъпва на възможността да имаш няколко различни сценария. Така много бързо скачаш от един на друг сценарий на база на условията, които в момента го изискват", обядни Брашнаров.

Според изпълнителния директор на "Немечек България" уцелването на правилния момент понякога е случайност.

"Всички се опитваме да минимизираме тази случайност. Тя става със събиране и анализ на необходимите данни, по възможност в реално време. Една от много големите ползи от ИТ е, че можем да събираме много данни дълго време и да правим анализи върху тях. Неслучайно и в момента с развитието на тези технологии все повече говорим за big data, machine learning, изкуствен интелект – това са все неща, зад които стои огромно количество данни, минимизиращи шанса твоето вярно решение да бъде взето просто по случайност. Късметът и шансът винаги имат място в едно решение. Но поне когато вземаш решение, то трябва да бъде достатъчно информативно подплатено", категоричен е Георги Брашнаров.

Що се отнася до стартъп общността в България, той е на мнение, че е много важно да има по-голяма маса от хора, които вярват, че нещо зависи от самите тях.

"Няма по-добро нещо от стартъпа, в който наистина си сам или с няколко колеги, с няколко ментори, с няколко бизнес ангели или с някой малък фонд, който ти помага. Нещата са в твои ръце. Колкото повече са хората, които повярват в това нещо, толкова по-бързо и България може да се промени", убеден е предприемачът.

По отношение на идеите, които подкрепя в качеството си на бизнес ангел, Брашнаров коментира: 

"Най-важното за мен е да видя доколко е силен екипът, който стои зад дадена идея. Тази идея със сигурност ще претърпи промени по пътя на развитието си. За мен е важно да знам дали екипът е готов да се сбори с тези промени".

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още