Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Oт ВМРО искат система за електрически скутери в София

Този иновативен метод за придвижване в градската среда е на път да измести велосипедите, твърдят от партията

Oт ВМРО искат система за електрически скутери в София

Снимка: ВМРО

От ВМРО предлагат Столична община да създаде общинска система за ползване на електрически скутери в столицата. Това става ясно от внесен доклад от общинския съветник от партията Карлос Контрера, в който се предлага Столичният общински съвет да възложи на Центъра за градска мобилност задачата да разработи и въведе услуга за наем на електрически скутери (тротинетки). Скутерите ще се ползват в рамките на града чрез мобилно приложение. Неговите аргументи са, че това е иновативен метод, който се налага като нова тенденция в градската мобилност, уточняват от пресцентъра на ВМРО. 

Още по темата

Според доклада технологията е много популярна в редица европейски градове, както и в САЩ. „Ползването на електрически тротинетки се предоставя под формата за услуга чрез мобилно приложение, като потребителят не е ангажиран с определени маршрути и заплаща стойността на услугата, изчислена на база времето, в което е ползвал превозното средство“, пише в доклада на Контрера.

Според него този иновативен метод за придвижване в градската среда е на път да измести велосипедите и различните начини за споделеното им ползване. Според общинския съветник от ВМРО евентуалната инвестиция, която Столична община или ЦГМ трябва да направи, за да създаде системата и да започне да предлага услугата, не е голяма и е въпрос на сметки. Също така той посочва, че в София отчетливо се забелязва тенденция за ползването на този вид транспортно средство. Карлос Контрера смята, че ако Столична община желае да бъде в крак с времето и иновациите в сферата на градската мобилност, докладът трябва да бъде приет.

Според текста ползването на електрическите скутери е и мярка срещу замърсяването от градския трафик, тъй като няма отделяне на вредни емисии. От ВМРО обръщат внимание, че заедно със системата трябва да започне процедура за изработване на минимум от правила, които да регулират придвижването с подобен тип превозни средства.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Карлос Контрера, истински хайдутин хаха, тия освен на араби и на латиноси продават паспорти вече
0
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Карлос Контрера, истински хайдутин хаха, тия освен на араби и на латиноси продават паспорти вече
0
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
А зимата ще ги има ли :)

Още от България
Кадър на деня за 18 април