IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада изискването за маркет мейкър по позициите от най-ниския сегмент

БФБ одобри мерки, които улесняват достъпа до непрекъсната търговия за дружествата, които сега се търгуват за около 20 минути на ден по време на двата аукциона

15:55 | 24.09.08 г.
Отпада изискването за маркет мейкър по позициите от най-ниския сегмент

С решение на Съвета на директорите на БФБ-София от 28 август 2008 г. се приемат промени в правилника на БФБ-София, които улесняват достъпа до непрекъсната търговия за дружествата, които сега се търгуват за около 20 минути на ден по време на двата аукциона. Промените ще влязат в сила след одобрението им от Комисията за финансов надзор.

Към настоящия момент, на основание чл. 8, ал. 4 от Правилника за дейността на БФБ-София АД, изискването за емисия, търгувана на по-нисък сегмент, да бъде преместена на по-горен, е дружеството да представи сключен договор с маркет мейкър, работещ при условията на правилника.

На 16 юли 2008 г. в БФБ-София е постъпило заявление от група инвестиционни посредници относно възможността определени компании от "Неофициален пазар", сегмент "Б", да бъдат преместени на сегмент "А", тъй като на 16 юни 2008 г. отговарят на критериите за листването на този сегмент, но след тази дата е променен методът на търговия, като понастоящем тя се осъществява посредством два аукциона. Като аргумент е посочен фактът, че използването на маркет-мейкър е оправдано само за сравнително големи компании, докато тези от сегмент "Б" са малки по размер и е прекалено неефективно и скъпо сключването на договор с такъв. Същевременно ако изискването за маркет-мейкър остане в правилника, то за много от дружествата ще се окаже, че те нямат никаква възможност да се преместят на друг пазар или сегмент.

Считаме, че искането е основателно и има логика по отношение активно търгуваните дружества от най-ниския сегмент, е становището на Съвета на Директорите на БФБ-София.

СД приема изменение, като чл. 8 ал. 4 от част III на Правилника на БФБ придобива следния вид: "(4) Емисии, допуснати до Неофициален пазар на акции, сегмент "Б" могат да бъдат допуснати до търговия на друг пазар или сегмент, само ако отговарят на изискванията на чл. 5 ал. 1 или 2, респективно броят на сключените с тях сделки и реализираният оборот са по-големи от стойностите по ал. 1."

Чл. 5. (1) До търговия на Официален пазар на акции, сегмент „А”, могат да бъдат допуснати
емисии, които отговарят на следните количествени и качествени критерии:
1. били са допуснати до търговия за период от най-малко 1 (една) година на Официален пазар на акции, сегмент „В” или 2 (две) години на Неофициален пазар на акции;
2. емитентът им има най-малко 5 (пет) завършени финансови години;

Чл. 8. (1) До търговия на Неофициален пазар на акции, сегмент „Б” биват допускани само
емисии, за които за последните 6 (шест) месеца:
1. средномесечният оборот от сключените на Борсата сделки е по-малък от 4 000 (четири
хиляди) лева; или
2. средномесечният брой на сключените на Борсата сделки е по-малък от 5 (пет).

Сред засегнатите емисии са тези на Алфа Ууд България АД-Долни Чифлик, Бесттехника ТМ-Радомир ПАД-Радомир, Българска захар АД-Долна Митрополия, Велбъжд АД-Кюстендил, Видахим АД-Видин, Добруджа холдинг АД-Добрич, ЕАЗ АД-Пловдив, ЗММ-Металик АД-Пазарджик, КММ АД-Шумен, Корпорация за технологии и иновации Съединение АД-София, Костенец-ХХИ АД-Костенец, Котлостроене АД-София, Мизия-96 АД-Плевен, Оптела-лазерни технологии АД-Пловдив, Пещоремонт АД-гара Елин Пелин, Плевен БТ АД-Плевен, София Мел АД-София, ТЕЦ Марица 3 АД-Димитровград, Трансстрой-АМ АД-София, Фазан АД-Русе, ХД Дунав АД-Враца, Хидропневмотехника АД-Казанлък, Холдинг Нов Век АД-София, Чугунолеене АД-Ихтиман, Южен индустриален парк АД-София и Юрокапитал Битекс АД-София.

 

Свързани компании:

ЗММ-Металик АД(3ZD)

Видахим АД(VIDA)

Велбъжд АД(VELB)

Трансстрой-АМ АД(TRNB)

Алфа Ууд България АД(AL1)

Южен индустриален парк АД(3JY)

Бесттехника ТМ - Радомир АД(5BE)

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

Пещоремонт АД - в ликвидация(4PF)

Оптела- лазерни технологии АД(PTP)

ТЕЦ Марица 3 ЕАД(MR3)

София мел АД(5MC)

Корпорация за технологии и иновации Съединение АД(KRS)

Котлостроене АД(KOTL)

КММ АД(KMM)

Холдинг Нов Век АД(HNVK)

Хидропневмотехника АД(HPT)

Костенец-ХХИ АД(HHI)

ХД Дунав АД(HDDV)

Фазан АД(4F5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още