IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчеларите организират протести заради ограничените за сектора евросредства

Производството на мед не беше включено в Общата селскостопанска политика до 2020 г., което ощетява бранша

12:45 | 09.10.13 г.
Пчеларите организират протести заради ограничените за сектора евросредства

Два протеста организират през октомври пчеларите в страната. Причината е, че през периода 2014-2020 г. те няма да се възползват от директни плащания от еврофондовете, както и национални доплащания, съобщи инж. Михаил Михайлов, председател на  Съюз на българските пчелари.

Първоначално на 16 октомври в различни градове в страната и в столицата регионалните структури на организацията ще протестират, а на 23 октомври те ще се съберат на национален протест в София.

„Пчеларството не беше включено в Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Това ни лишава от субсидии за един дълъг 7-годишен период. Затова нямаме друг ход, освен да изразим своето негодувание чрез един мирен протест“, допълни Михайлов. Той уточни, че не само в България, а и в целия ЕС производителите на мед са ощетени.

„Разговарях с колеги от други страни в ЕС, учудващо е, че няма реакция“, допълни  Михайлов. По думите му обаче България е „типична пчеларска страна, пчеларите са много“.

През август от агроминистерството съобщиха, че Еврокомисията е одобрила 28 национални програми за производство и предлагане на пазара на пчелни продукти за периода 2014 - 2016 г. Българската програма е с бюджет от 14 млн. лв., от които половината са европейско финансиране. По тази програма ще се отпускат средства за популяризиране на мед и пчелни продукти, борба срещу вароатозата и извършване на физико-химични анализи на пчелния мед.

Михаил Михайлов уточни, че тези средства се разпределят за тригодишен период. Проблемът е, че са поставени високи изисквания – например ще се приемат само заявление на пчелари, които имат поне 20 кошера и повече. Те ще трябва да са били регистрирани 1 година като земеделски производители и 3 години като пчелари, което да се доказва с документи, заверени от ветеринарни лекари. Така малко производители ще имат право да кандидатстват за подпомагане, допълни председателят на  Съюза на българските пчелари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още