IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет възпоменателни монети ще издаде БНБ догодина

Наближава крайният срок за предаване на художествените проекти за металните пари, посветени на българската история и юбилеи на бележити личности

11:14 | 05.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив на БНБ</em></p>

Снимка: Архив на БНБ

През следващите три години - от 2017 до 2019 г., трябва да бъдат пуснати в обращение 15 възпоменателни монети - по пет на година, пише в Монетната програма на БНБ.

Централната банка обяви анонимни конкурси за изработване на художествени проекти за пет възпоменателни монети, които трябва да бъдат изработени и емитирани догодина.

Отсичането на парите е свързано с кръгли годишнини от важни събития в българската история и с юбилеи на бележити личности.

През март първа ще бъде пусната златната монета „Благовещение“. Тя ще е с номинал 100 лева и ще бъде изработена от 24-каратово злато. Тя трябва да бъде готова до светлия християнски празник, който се пада на 25 март. Срокът за подаване на проектите в анонимния конкурс за изработването й е 24 октомври 2016 г.

До 25 октомври е срокът, в който се приемат проекти за монетата с лика на хан Тервел. Сребърната пара с частично позлатяване е посветена на средновековния български владетел. Номиналът ѝ е 10 лева и ще се разпространява през юни догодина.

Проектите за медната монета с номинал 2 лева, емитирана по повод 140-годишнината от рождението на Елин Пелин, трябва да се подадат в БНБ до 26 октомври. През 2017 г. тази пара ще е единствената, която ще се отсече в „Монетния двор“ за български творец от поредицата „Именити българи“.

На 27 октомври изтича срокът за подаване на документи за сребърната монета по повод годишнината от изграждането на Рилския манастир. Тя е с номинал 10 лева и е поредната от отсечените пари, посветени на български царкви и манастири. Нумизмати и ценители ще могат да си я купят от касата на БНБ през септември.  

Художествените проекти за сребърната пара за 150 години от построяването на прочутия мост на Колю Фичето при град Бяла трябва да се представят в централната банка до 28 октомври. Монетата е от серията „Българско Възраждане“ и ще бъде отсечена до ноември 2017 г.

От БНБ напомнят, че писмените условия и задължителни изисквания за проектите на възпоменателните монети могат да бъдат получени всеки работен ден в сградата на БНБ на гише № 56. Те са публикувани и в интернет страницата на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още