Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Пламен Донев: Бизнесът ще може да коригира начисления ДДС при ревизия

Най-важната промяна във фискалната политика на страната е предложеният законопроект на Министерство на финансите, твърди старши мениджърът в „Делойт България“

гледано: 2531   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Според предложението, което е внесено за обществено обсъждане от Министерството на финансите, данъчната ставка от 9% ДДС ще остане до края на извънредната епидемична обстановка и ще важи за всички стоки и услуги, които към момента се ползват от намалена ставка. Това заяви Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Бизнес старт”.
Още по темата

“Предложението за това продължение е логичнo, а аргументът беше извънредната обстановка. Но имаше и предложения да се разшири обхватът на стоките и услугите, които ползват намалена данъчна ставка. Както и това намалено ДДС да трае вечно. Предстои да видим как ще се развие фискалната политика в следващия парламент”, коментира той.

Пламен Донев посочи, че позитивите от намаляването на данъчната ставка върху бизнеса са чудесен пример за “еднопосочна ценова еластичност”. Този ефект се характеризира с това, че с увеличаването на данъчната ставка скачат и цените за крайния потребител, но когато ДДС-то падне, бизнесът печели повече, а крайният потребител плаща същата цена.

Експертът заяви, че най-важната промяна във фискалната политика на страната е, че вече бизнесът ще има възможността да коригира начисления ДДС в следствие на данъчна ревизия.

“Години наред имаше спор между данъчната администрация и бизнеса, който беше свързан с отказа на данъчен кредит при извод за липса на реална доставка. Това водеше до нарушаване на принципа на неутралност на данъка. Идеята на ДДС е да облага крайното потребление и като приход към бюджета влиза онази сума на данъка, която е стигнала до крайния потребител”, отбеляза Донев.

Той поясни, че когато се отказва данъчен кредит без да се прави корекция на начислението от страна на доставчика, това води до неоправдан бюджетен приход.

“Има много дела по този казус, някои и в Съда на Европейския съюз. Чак сега има наченки, че практиката ще се оправи”, смята старши мениджърът в "Делойт България".

Финансовият експерт обясни, че когато бъде отказан данъчен кредит, като сумата може да е равна на милиони и няма начин тези средства да бъдат възстановени, защото доставчикът няма право да внася промени, то бизнесът дори фалира заради данъчния удар.

“Това беше ползвано като тормоз или до някаква степен административен произвол спрямо бизнеса. И е много хубаво, ако законопроектът, по начина по който е формулиран в момента, бъде приет в Народното събрание и проблемът се реши”, надява се финансовият консултант.

Пламен Донев потвърди, че над 50% от съдебните дела, които се водят във връзка с ДДС, са точно заради отказ на данъчен кредит.

„Когато бизнесът получи възможност за корекция на ДДС ставката в случаи на данъчна ревизия, тогава ще бъде освободен и административен ресурс на данъчните органи, които ще могат да се занимаят с реални злоупотреби“, надява се Пламен Донев. 

За кои стоки и услуги ДДС ще остане 9%? При кои стоки, въпреки че не са засегнати от пандемията, ще има намаление на ДДС? Какво предвиждат новите мерки срещу измамите с ДДС? Къде има новости в Закона за акцизите и данъчните складове? Какви данъци ще плащат физическите лица през 2022 г.?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Обсъжда се създаването на сайт за нежелани реакции от Covid ваксините