IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-чистият въздух и по-доброто водно управление ще са във фокуса на общините

Демографската картина в страната е много тежка, коментира Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините

15:47 | 12.02.20 г. 1
По-чистият въздух и по-доброто водно управление ще са във фокуса на общините

Във фокуса на работата на общините през следващите години ще бъде подобряване на системите за управление на отпадъците, чистота на въздуха, по-добро институционално управление на водите и социалната сигурност. Това каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в република България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Демографската картина в страната е много тежка. Малките населени места са пълни със самотни възрастни хора, за които трябва да се грижим. Това не е проблем за подценяване. Подобряването на социалните услуги за възрастни хора ще бъде във фокуса на нашето внимание", каза тя.

По думите ѝ друго предизвикателство е финансовата самостоятелност и независимост на общините.

"Приходите на общините от местни данъци са доста по-ниски спрямо средните в Европейския съюз", посочи Георгиева.

Тя обясни, че в сферата на управлението на отпадъците общините са пряко отговорни.

"Съществената част от работата е така да преформатираме системите за управление, че общините да имат възможност да работят много координирано с организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки", допълни тя.

Георгиева уточни, че в момента паралелно се управляват два финансови потока и два мениджърски процеса – на общината и на организациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Бизнесът трябва да е във фокуса на общините, не чистия въздух или социалните услуги. Как да насърчат предприемачи които да останат или отидат там и да генерират нещо, а не да се оплакват, че нямало хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още