Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

По Северното Черноморие цените на плажа ще са с до 70% по-ниски

Има интерес от германски, чешки, полски туристи, за Русия все още се изчаква, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева

По Северното Черноморие цените на плажа ще са с до 70% по-ниски

Снимка: Pixabay

Общо 23 плажа по нашето Черноморие ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги този летен сезон. Въпреки че в северните курорти няма да има нулеви цени, те ще са по-ниски в сравнение с миналата година.

На „Златни пясъци“ цените на шезлонгите и чадърите ще бъдат със 70% по-ниски, или вместо по 10 лева, цената ще е по 2 лева за плажни принадлежности.

Най-евтино по Северното Черноморие ще бъде в курорта „Албена“, където плажните принадлежности ще са по 1 лв., в Балчик - по 1,5 лв., в Каварна - 2,5 лв., а в Кранево по 3 лв. за шезлонг и за чадър.

Представителят на концесионерите в „Златни пясъци“ заяви по БНТ, че са готови да се съобразят с всяка наредба и очакват сезонът да е добър. 

Плажните принадлежности в „Златни пясъци“ ще са разположени на не по-малко от 20 кв. м. Ще има достатъчно свободно място и за хората, които не искат да ги ползват.

Общо 23 плажа по Черноморието ще предлагат чадъри и шезлонги на нулеви цени.Сред тях са централните плажове на Бургас, Лозенец и Приморско, както и Дюни, Каваци, Шкорпиловци и др. Предстои всички 132 плажа у нас, които са с договор за концесия или наем, да бъдат подробно изброени. Ще бъде изработено и мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България.

Предстои Министерският съвет да приеме методика, на база на която наемите и концесионните възнаграждения ще бъдат намалени пропорционално на намалението на цените на плажните принадлежности.

„Ако концесионерите са предложили намаление с 50%, ние ще намалим с 50% наемното или концесионно възнаграждение. Тези, които вече са платили – възнаграждението ще бъде прехвърлено за догодина“, коментира Ангелкова.

Още по темата

Министерството на туризма вече е разпространило указания за това какво трябва да се прави в хотелските комплекси и местата за хранене в условията на коронавирус. Това съобщи по БНТ зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Местата за настаняване тази година трябва да бъдат подготвени по още по-прецизен начин от гледна точка на хигиенните мерки. Трябва да има дезинфектанти навсякъде в общите помещения, те ще се проветряват по няколко пъти на ден, ще се почистват стаите. Турист няма да може да откаже почистване на стая, обясни Георгиева.

Ще се дезинфекцират и по-често повърхностите, които се пипат от туристите, като дръжки на врати, на асансьор. Трябва да се спазва и изискването за физическа дистанция, особено в общите помещения.

Носенето на лични предпазни средства - маски и ръкавици от страна на персонала на хотела е задължително.

Хотелиерите първо трябва да изготвят вътрешни правила. От министерството ги наричат "план за действие", който трябва да е готов за всички места за настаняване до 1 юни.

В него, освен мерките, свързани с дезинфекция и лични предпазни средства, трябва да има процедури за това как персоналът трябва да работи и да обслужа гостите и как да действа, ако има съмнения за турист с коронавирус. Всеки мениджър на хотел може да определи своите изисквания, които са добри за него и неговите гости.

В правилата на министерството не е определен процентът на заетост на хотелите - това ще направи всеки хотелиер, като прецени как ще осигури най-добре безопасността на своите туристи.

СПА центровете също ще работят пълноценно, спазвайки изискванията за разстояние между посетителите, за дезинфекция, препоръки за миене на ръцете на гостите преди и след процедурата. В сауната трябва също да се съблюдава да се влиза по един.

За намалението на цената на плажните принадлежности, зам.-министърката е категорична, че това е предпоставка да имаме по-спокойни и по-сигурни туристи, които желаят да почиват на Българското Черноморие. Ако има съмнение за турист със симптоми, той трябва да бъде отделен в стая в отделена част на хотела и веднага трябва да бъдат сезирани здравните органи.

Зам.-министърът заяви, че се подготвя декларация за пътуване на собствен риск за туристи от чужбина. В нея те ще бъдат информирани, че ако се наложи по-дълъг престой в страната домакин заради заболяване, то разноските по него ще бъдат за сметка на туриста.

Според Георгиева фалирали хотели до този момент няма. Дали ще отворят и ще посрещнат туристи е въпрос на собствена търговска преценка. На този етап няма и списък от хотели, които няма да отворят по една или друга причина.

По отношение на чуждестранните туристи в страните, където епидемичната обстановка е сходна с тази в нашата страна, те може да започнат да пристигат след 15 юни. По думите на зам.-министъра има интерес от страна на германски, чешки, полски туристи. За Русия все още се изчаква, тъй като обстановката не е сходна с тази в България.

Георгиева потвърди, че България се рекламира като една сигурна във всяко отношение дестинация без COVID-19.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Бизнесът се среща със студенти на форум за кариери