IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полът няма да е фактор при определяне на застрахователните премии

Изискването е резултат от решение на Европейския съд, като в момента жените плащат по-ниски премии при застраховки "Живот" и автомобилни застраховки

09:23 | 25.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полът няма да е фактор при определяне на застрахователните премии

Решение на Европейския съд отмени възможността за определяне на различни застрахователни премии, когато полът е основен фактор при изчислението на рисковете. Мотивът е, че този текст противоречи на Директивата за равно третиране на мъжете и жените.

Така, от 21 декември 2012 година, държавите от ЕС задължително трябва да променят законодателството си в този смисъл. В изпълнение на тези изисквания правителството днес одобри промяната, съобщават от правителствената информационна служба.

От Европейската комисия (ЕК) обясняват, че полът е фактор най-малко за три застраховки - "Живот", автомобилни и частни здравни осигуровки.

Анализ на британската консултантска компания DeVere Group например показа, че във Великобритания това изравняване ще се усети рязко и то в ущърб на жените, защото ще бъде в посока нагоре. Данните на компанията са, че в момента британките плащат средно с 41% по-малко от мъжете си по отношение на автомобилните застраховки или  около 315 паунда по-малко.

От ЕК обаче коментират не винаги жените и мъжете в ЕС ще плащат еднакви вноски, тъй като не само полът е определящ. Различните компании изчисляват премиите на базата на произшествията през миналата година, неопитността на шофьора и други.

"В момента един внимателен шофьор плаща повече само защото е мъж", отбелязват чиновниците.

В България жените плащат по-ниски премии за застраховка „Живот“. Реално това е често срещана практика и в цяла Европа, тъй като чисто статистически жените живеят по-дълго от мъжете и рискът е по-нисък.

Очакванията на  бранша у  нас са след влизането в сила на промяната застраховките „Живот“ да поскъпнат между 15 и 20 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Очакванията на бранша у нас са ... застраховките Живот да поскъпнат между 15 и 20 на сто."-------------Е защо така?! Нали ако за жените поскъпнат, за мъжете трябва да поевтинеят (междуполова солидарност демек) и общия ефект да е неутрален?! Или май само се търсят поводи как да се вдигат цените?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още