Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Предстои ремонт на Наказателния кодекс

Работи се по криминилазиране на нелегалния внос на неразрешени продукти за растителна защита

Предстои ремонт на Наказателния кодекс

Снимка: Pixabay

В ход е процедура за изменение на Наказателния кодекс с цел криминилазиране на нелегалния внос на неразрешени продукти за растителна защита. Преди година бе сформирана работна група, която да проучи действащата нормативна уредба, както и предложенията за промени. Вече е готов доклада на групата, в който са предложени редица мерки за въвеждане на регулаторни механизми в националното законодателство за преодоляване на проблема с предлагането на пазара на неразрешени препаратите за растителна защита. Това става ясно от отговор на земеделския министър Десислава Танева на депутатски въпрос.

Припомняме, че преди около 10 дни прокуратурата поиска земеделският министър да провери дали в страната се внасят и използват неразрешени препарати за растителна защита. Във Върховната административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка, в която има данни, за това че земеделски производители използват неразрешени препарати за растителна защита. Преписката е по информация в медиите и точно по този повод е и въпросът на депутата Светла Бъчварова от БСП към Танева. 

Още по темата

Установяването на неразрешена употреба на продуктите за растителна защита върху растения и растителни продукти при първичното им производство е част от контролната дейност, която Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва. Препаратите за растителна защита, които за разрешени за употреба в България са 575 броя, а нови 220 броя са в процедура за разрешаване. На контрол подлежи търговията, преопаковането, съхранението и употребата на продукти за растителна защита и лицата извършващи тези дейности, става ясно от отговора на Танева.

Законът за защита на растенията задължава от 1 януари 2016 година лицата, които пускат на пазара продукти за растителна защита, и лицата, които преопаковат тези продукти, да разработят и прилагат система за обратно изземване на празните опаковки от крайния потребител на продуктите за растителна защита, уточнява тя.

Танева дава и справка за заловените препарати, за които няма разрешение. Само в периода 13 януари – 24 април са извършени общо 728 проверки, от които 322 са на обекти за търговия, а 406 са на земеделски стопани. Земеделският министър уверява, че засиленият контрол продължава.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
ЕК одобри още 12,8 млн. евро за България за охрана на външните граници