Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Преглед на печата за 14 февруари

Преглед на печата за 14 февруари

Снимка: Pixabay

Държавната администрация хем расте, хем богатее
в. Сега

Въпреки клетвите на управляващите, че с ударни стъпки вървят към електронно правителство, което ще доведе до съкращения на чиновниците, държавната администрация не само не намалява, а е успяла да се увеличи до 112 865 души на трудов и служебен договор. Това показват данни на НСИ за наетите лица в сектор "Държавно управление" в края на декември 2017 г. В сравнение с края на януари същата година увеличението е с 2287 бройки. Увеличава се и средната заплата на чиновниците - от 1135 лв. през последното тримесечие на 2016 г. на 1219 лв. в края на м.г., което е 7.4% ръст.

България трябва да се поучи от Полша за вноса на работници
в. Сега

Офанзивата за улесняване на българските фирми да назначават работници от страни извън ЕС става все по-мощна. Всички големи работодателски организации настояват да отпаднат съществуващите ограничения, тъй като недостигът на кадри става все по-тежък воденичен камък и спира ръста на икономиката. В понеделник те разпространиха отворено писмо, в което подкрепят промените в Закона за трудовата мобилност, внесени от група депутати, и определят като "абсурдна и крещящо несъстоятелна" тезата на синдикатите, че проблемът с липсата на кадри ще се саморазреши с вдигане на заплатите. Поправките тепърва ще се разглеждат в парламента.

Разногласията в лагера на патриотите се задълбочиха
в. Сега

В коалицията на "Обединените патриоти" се заговори за "разпад", след като вицепремиерите Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) продължиха размяната на остри реплики в телевизионния ефир. В отношенията между двамата се появи сериозно напрежение около дебатите за Истанбулската конвенция.

Симеонов обяви вчера, че "цялото медийно пространство е узурпирано от представителите на ВМРО", а Каракачанов обвини колегата си, че "не си вдига телефона и се прави на сърдит за нещо". Самият Волен Сидеров ("Атака"), който е и председател на парламентарната група на коалицията, предупреди за опасност от разпадане, но и отдаде споровете между двамата си колеги на "дружески закачки". Депутат от ГЕРБ, пожелал анонимност, коментира пред в. "Сега", че конфликтът между Симеонов и Каракачанов бил по-скоро за внимание, отколкото за "големи пари".

Български завод от соца на световно ниво
в. Стандарт

Изглежда невероятно, но е факт - български завод от времето на соца работи и предлага продукция на световно ниво. Този добър пример е заводът "Електрик" в Радомир. Създаден преди повече от 50 години, преживял възходи и падения, сега към името си има двете букви - "АК". Те са съществена част от обяснението за просперитета на фирмата - от около 15 години компанията е част от шведската AQ Group AB. След двугодишен труд и усилия компанията пусна в експлоатация нов цех. Инвестицията в производствената мощност възлиза на 6 милиона евро.

На всеки 8 часа пада незаконен строеж
в. Монитор

На всеки 8 часа през миналата година е бил премахван по един незаконен строеж. Това сочи статистиката, предоставена на „Монитор“ от ДНСК. През 2017 г. са били бутнати 255 нелегални градежа в цялата страна, като в София те са около 60, а в Пловдив - 35.

Много са номерата, които нарушителите прилагат само и само да осуетят или забавят влизането в сила на заповедите за премахване и изпълнението им, коментират от строителния надзор. Освен това според ДНСК общинските администрации не изпълняват ефективно задължението си за своевременно опразване от оборудване за съхранение в определени от тях помещения. Доставчиците на ел. енергия и вода пък не винаги имат достъп до незаконния строеж за преустановяване на захранването.

Миньори искат повече пари за въглищата от "Марица Изток"
в. Монитор

Миньорският синдикат на КТ „Подкрепа“ поиска спешно вдигане на цената поне с 15% на въглищата, добивани от мини "Марица Изток". Според тях това ще даде възможност на държавната фирма да избегне технологичен срив в производството. От профсъюза смятат, че цената, на която се изкупуват въглищата, е с от 15% до 30% под себестойността на добиването им.

„Недопустимо е в мините от години да не се рехабилитира 50-60-годишна техника“, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му всяка година във въгледобивното дружество не се правят ремонти и други задължителни дейности за поне 50 милиона.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Преглед на печата за 19 януари