IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 август

08:04 | 15.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кръгът на засегнатите от кризата с Търговския регистър все повече се разширява

В. Сега

Вече шести ден Търговският регистър не е достъпен, а това спъва работата на нотариуси и фирми за продажба на имоти. Бавят се сделки с имоти, за които е нужен банков кредит, съобщава Нова тв. Според Димитър Танев, председател на Нотариалната камара,Търговският регистър е просто една електронна база данни, за нотариусите, задължително съществуваща и на хартия. А тяхната работа не спирала заради спирането на справките в регистъра.

„Формално няма пречки нотариалното производство да се продължи само с документи на хартия”, обяснява Танев.  От сегашната повреда в регистъра ощетени били сделките с продажба на коли - когато купува или продава фирма. Защото информацията била свързана с тази на КАТ.  „Системата извършва 10 автоматизирани справки и когато продавачът е юридическо лице действително се осуетява тази справка, но може лесно, с една заповед да се изключи тази справка временно”, обяснява Танев.

АЕЦ "Козлодуй" се качва на екоколи с "референции"

В. Сега

Три електрически автомобила ще си купи АЕЦ "Козлодуй" за 167 475 лв. без ДДС. Първа атомна е обявила обществена поръчка, като се очаква фирмата доставчик да има опит в производството и доставката на автомобили, които да бъдат доказани с референции от клиенти, става ясно от документацията към търга. Двигателите трябва да са с мощност поне 80 конски сили. Друго изискване е колите да са с четири или пет места, да имат радио и всички стандартни екстри. Това показва справка на в. "Сега" в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Гаранционният срок на колите и батериите трябва да е поне 48 месеца.

Това не е първата поръчка за доставка на возила от началото на тази година. Преди няколко месеца централата пусна търг за доставка на нови високопроходими и леки автомобили срещу 276 250 лв. без ДДС.

Електроцентрали дължат 153 млн. лв. на Мини Марица-изток

В. Стандарт

153 млн. лв. дължат електроцентралите на „Мини Марица-изток", съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Андон Андонов, цитиран от БНР. Най-много са дълговете на държавния ТЕЦ 2. Те са близо 132 млн. лв., от които 42 млн. са просрочени вземания. От ръководството на въгледобивното дружество призоваха за държавна стратегия, която да гарантира бъдещето на отрасъла и на комплекса.

От компанията продължават да настояват за повишаване на цената на въглищата, която е 77 лева на тон условно гориво. От ръководството са предложили цената да стане поне 81 лева.

Розопроизводители получиха близо 2 млн. лв. по схемата de minimis

В. Стандарт

Държавен фонд "Земеделие" изплати на розопроизводители близо 2 млн. лева по схемата за минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент номер 1408/2013. Субсидиите са преведени на 852 земеделски стопани, съобщиха от фонда. Подпомагането се предоставя на площ, за покриването на част от разходите по отглеждане на културата маслодайна роза.

Банките спечелиха 517 млн. лв. от такси

В. Труд

Банките спечелиха 517,8 млн. лв само от такси и комисионни през първата половина на 2018 г. Приходите от такси на трезорите нарастват със 7,9% до 601 млн. лв., а разходите за такси се повишават с 21% на годишна база и достигат 83,3 млн. лв. В резултат нетният доход от такси и комисионни на банките нараства с 6,1%, пише в анализ на Асоциацията на банките в България. Доходът от такси формира 25,9% от нетния общ оперативен доход на банките, при 28,3% средно за трезорите в ЕС, според данните на Европейския банков орган за първото тримесечие. Оказва се, че структурата на приходите на банките в България не се различава от тази в останалите страни от ЕС.

Към 30 юни приходите на банките от лихви намаляват с 2,6% на годишна база до 1,497 млрд. лв. Разходите за лихви обаче намаляват с много по-бързи темпове. До юни разходите за лихви са 150,1 млн. лв., или с 23,8% по-малко на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още