IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 януари

07:54 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Десетки роднини работят във Върховния административен съд
в. Сега

Десетки роднини работят във Върховния административен съд (ВАС), разказаха пред "Сега" магистрати и преброиха близо 50 души.

Роднински връзки има както между съдии и служители, така и между самите служители. Съдиите във ВАС са 93-ма. В администрацията работят 236 души, 43-ма от които са съдебни помощници. Поне 8 от съдиите имат роднини, които работят в съда - деца, братя, сестри, племенници, съпрузи. Синовете на двама от магистратите са съдебни помощници. Дъщерята на секретарката на председателя е съдебен помощник, съпругата на служителя по сигурността на информацията също е в съда, там работят и свекърви и снахи, майки и дъщери, бащи и дъщери, сестри, съпрузи, лели и племенници.

От съда не отрекоха семейните връзки и отговориха, че според правилника на съда няма пречка служителите да имат роднинска връзка със съдии.

Социалното министерство няма да даде храни на бедните тази зима
в. Сега

И тази зима бедните хора, които имат право на хранителни продукти по оперативната програма на ЕС, няма да си ги получат. За поредна година Агенцията за социално подпомагане (АСП) не успя да организира навреме нито търга за купуване на провизиите, нито раздаването им от Българския червен кръст, въпреки че парите за тях са налични.

През 2016 г. търгът бе обявен още през април, но миналата година социалната агенция обяви поръчката чак в средата на ноември. Срокът за подаване на офертите беше до 20 декември. Това означава, че най-рано напролет хората биха могли да получат пакетите си с продукти.

Практиката обаче сочи, че търговете винаги се проточват, защото има обжалване от некласираните фирми и се налага АСП да обявява нови обществени поръчки. Храните за 2016 г. бяха раздавани до есента на миналата година заради обжалвания и нови търгове.

ГЕРБ контраатакуваха БСП: Дано послушат Станишев за конвенцията
в. Стандарт

Много се надявам в предстоящите обсъждания българските социалисти да послушат лидера на европейските социалисти Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, както той я нарече. Това каза на пресконференция в централата на ГЕРБ външният министър Екатерина Захариева.

„На разположение сме за голям дебат, да обясним текстовете", посочи тя. „Не се заигравайте с дребни популистки неща", призова Екатерина Захариева. „Конвенцията ще задължи българската държава да осигури превенция и възпитанието на децата, че насилието над жените не е приемливо", обясни тя.

Повече пари за кварталните улици в столицата
в. Монитор

За първи път в проектобюджета на Столична община, който най-вероятно ще бъде приет до края на месеца, са заложени по равно средства за големи и квартални улици. Това заяви пред Канал 3 кметът на София Йорданка Фандъкова. Парите ще бъдат разпределени във всички райони, но според броя на жителите и големината. За целта обаче районните кметове трябва да предложат приоритетните улици. През 2018-та 1/3 от парите са предназначени за промяна и реконструкция на трамвайния път.

„Зпочваме цялостна промяна на линията на трамвай №5, на улица „Граф Игнатиев“ и на площад „Славейков.“ Инвестицията в електротранспрота е наш голям приоритет. Трябва да довършим разширението на бул. „Монтевидео“ и бул. „Тодор Каблешков“ при кръстовището на бул. „Борис III”. Отново ще има неудобства, но резултатите се виждат“, поясни Фандъкова. Тя уточни, че в общината имат много ясен план за важните инфраструктурни обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още