IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 септември

08:08 | 18.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Порожанов и гръцкият му колега са за запазване на бюджета на Общата селскостопанска политика
В. 24 часа

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна днес в Атина с гръцкия си колега Ставрос Араховитис. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Двамата министри бяха единодушни по отношение на запазване на бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) на нивото на 2014-2020.

Те смятат, че Многогодишната финансова рамка трябва да бъде приета преди изборите през месец май 2019 г. за нов Европейски парламент. ОСП следва да остане обща политика и бюджетът е найважен, за да няма Европа на различни скорости. Министър Порожанов изрази подкрепата си за Меморандума на няколко държави-членки за запазване на бюджета на ОСП след 2020 г. Министрите се съгласиха, че двете държави имат много сходни проблеми и трябва да бъдат обединени, за да отговорят на очакванията на стотици хиляди земеделски производители

До края на седмицата предлагат промени в наредбата за потребителите на ВиК
В. 24 часа

До края на тази седмица трябва да приключи работата на експертите, които изготвят промени в Наредба N4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Измененията се разработват от няколко месеца от сформирана със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков междуведомствена работна група. В състава й са включени представители на различни ангажирани по темата ведомства, на институцията Омбудсман, на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ВиК операторите, Комисията за защита на потребителите, както и представители на неправителствени организации.

Ангелкова: Не знам да са водени разговори за моето оттегляне от поста
В. 24 часа

Познавам и Младен Маринов, и Росен Желязков, и Петя Аврамова. Бих искала да използвам възможността да благодаря и на министрите Нанков, Московски и Радев. Не виждам напрежение, всеки от нас си изпълнява задълженията. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Успяхме да рекламираме летния и зимния сезон, за да отчетем ръстовете - за 2018 година очакваме около 8 процента ръст на годишна база. Нямало е разговори за мое оттегляне от поста. Прокуратурата отказа да образува производство, както аз, така и моите служители се стремим да спазваме закона, коментира тя.

Продажбите на имоти вСофия намаляват
В. Труд

Сделките с имоти в София намаляват с 4,3% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, сочат данните на Агенцията по вписванията. От април до юни сделките с имоти в столицата са 7119, при 7441 година по-рано. Такова намаление на сделките се случва за първи път от 2012 г. насам и ясно показва, че има известно охлаждане на пазара. За полугодието сключените сделки с имоти в София са общо 12 750, като отбелязват ръст от 2,3% спрямо първите шест месеца на 2017 г. Това увеличение обаче ще дължи на големия брой сделки през първото тримесечие, когато те достигнаха най-високото си ниво за този период от годината след кризата през 2008 г.

Земята в България поскъпна 3 пъти
В. Труд

Земеделската земя е поскъпнала три пъти за последните 7 години, показват последните данни на Националния статистически институт. През миналата година цената на нивите стигна средно 872 лева за дка, при 279 лв. за дка през 2010 г. Само за година – през 2017 спрямо 2016 г. поскъпването на земеделската земя е с 14,6%, а при нивите увеличението е с 13%. В същото време обаче цената на постоянно затревените площи намалява с 3,4% като средната стига 262 лв. за дка.

Близо 4 пъти е разликата в най-скъпата и най-евтината земя спрямо района, в който се намира. Най-скъпите ниви традиционно са в Североизточния район, където средната цена е 1401 лв. за дка. Според експерти обаче се запазва тенденцията на изключително малко предлагане и на по-високо търсене на ниви в района. В общини като Крушари и Тервел, където земята има по-малко качество, сделки реално се сключват на нива от 1200 до 1600-1700 лв. за декар, показват данни на агенциите за недвижими имоти. В общините с по-високо качество на земята, като Добрич, Генерал Тошево, Балчик и Каварна сделките се осъществяват на цена 2200–2300 лв. за декар.

Големите фирми и София плащат 68% от данъците
В. Труд

Големите компании заедно с гражданите и бизнесът в София плащат 68% от всички данъци в страната. Това става ясно от отчета на НАП за дейността й през миналата година. Общият размер на приходите, събрани от НАП през 2017 г. е 19,176 млрд. лв., което е ръст с 1,535 млрд. лв. (8,7%). 35,8% от тези данъци са събрани от Териториалната дирекция на НАП в София. А 31,9% са осигурени от ТД “Големи данъкоплатци и осигурители”. Тази дирекция на НАП обслужва големите фирми, които имат приходи над 3 млн. лв. или възстановен ДДС над 2 млн. лв., както и всички банки, застрахователи, пенсионни фондове и здравноосигурителни дружества.

Финансовите резултати на бизнеса сериозно се подобряват. Общият размер на декларираната облагаема печалба на фирмите за финансовата 2016 г. е 20,27 млрд. лв., което е увеличение с 1,039 млрд. лв. (5,4%). Същевременно и резултатите на фирмите, които имат финансови проблеми и декларират загуба от дейността си, също се подобряват. Общият размер на декларираната загуба от компаниите в страната е 5,925 млрд. лв. като намалява с 355 млн. лв. (5,7%). Общият размер на приходите на фирмите в страната е нараснал с 5 млрд. лв. до 333 млрд. лв.

Прокуратурата няма да поправя обвинението срещу бивш шеф на АПИ
В. Труд

Обвинението срещу бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров е достатъчно ясно и няма нужда прокуратурата да го поправя. Това реши Софийският апелативен съд, който не се съгласи с долната инстанция, че има пропуски в обвинителния акт, които пречат процесът да стартира. Така Софийският градски съд ще трябва да даде ход на делото, съобщи lex.bg.

На 16 август съдия Николай Николов от градския съд върна обвинителния акт срещу бившия шеф на АПИ, защото бил разпокъсан и не ставало ясно как според прокуратурата е извършено престъплението. Лазаров е обвинен в умишлена безстопанственост, свързана със строежа на магистрала „Марица“, от която според прокуратурата са нанесени щети на АПИ за над 41.6 млн. лева. Агенцията обаче отказа да е граждански ищец по делото, защото смята, че не е ощетена.

Над 22 хиляди безработни за месец
В. Монитор

Над 22 000 безработни са регистрирани в Бюрата по труда само за месец. От тях 1 416 нито са били заети, нито учащи, нито са търсили работа. Това става ясно от данните на агенцията по заетостта за август.

Регистрираните безработни са общо 183 962, като това е с 15.8% по-малко в сравнение с година по-рано. От началото на годината служителните на бюрата по труда са активирали 41 941 лица, посредством трудови борси и информационни срещи със завършващите образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още