Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Преглед на печата за 19 януари

Преглед на печата за 19 януари

Снимка: Pixabay

Газовият хъб "Балкан" вече си има фирма

В. Сега

"Булгартрансгаз" създаде своя дъщерна компания "Газов хъб Балкан". Идеята е тя да отговаря за бъдещия газов разпределителен център, който все още е в проект. Новата компания ще бъде с председател Владимир Малинов, който в момента оглавява "Булгартрансгаз". Заедно с него в ръководството са и Захари Дечев, както и Кирил Равначки, който ще бъде изпълнителен член на Съвета на директорите.

В момента компанията е 100% държавна, но на по-късен етап до 49% от акциите може да се пуснат за покупка от страна на други физически или юридически лица. Това би допринесло за реализация на концепцията за газоразпределителен център "Балкан" и за увеличаване ликвидността на пазара на природен газ в България и региона на Югоизточна Европа, обясниха от "Булгартрансгаз".

Швеция подобри офертата си за "Грипен"

В. Сега

Швеция отново рекламира изтребителите си "Грипен" и твърди, че е готова да даде на България 10 самолета, и то с необходимото въоръжение и оборудване за заложената от българската страна сума от 1.5 млрд. лв., или 1.8 млрд. лв. с ДДС. 

В официалната позиция на директора "Експорт и международни отношения" към Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV) Йоаким Валин се казва: "Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България", се отбелязва в нея. Шведската страна и фирмата "СААБ", която произвежда изтребителите „Грипен“, обявява и готовността си за „допълнителни разговори, в случай че България би искала да проведе такива”.

ЕП одобри да се спират еврофондове за лошо правосъдие

В. Сега

Правителствата, които се намесват в съдебната система или не успяват да се справят с измамите и корупцията, рискуват замразяване на средствата от ЕС, според проект на законодателен акт, одобрен от ЕП в четвъртък. С подкрепата на група от независими експерти Европейската комисия ще трябва да установява „широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава“ и да взема решения за мерки, които биха могли да включват замразяване на плащанията от бюджета на ЕС или намаляване на предварителното финансиране. Решенията ще бъдат изпълнявани едва след като бъдат одобрени от Парламента и Съвета. След като държавата членка коригира дефицитите, установени от Комисията, Парламентът и министрите на ЕС ще могат да отблокират средствата. Депутатите одобриха позицията си и са готови за преговори със страните членки, които все още нямат решение по въпроса.

Всеки трети българин ще е над 65 г. през 2060-та

В. Монитор

Всеки трети българин ще е над 65 г. през 2060-та , става ясно от публикуваната за обществено обсъждане Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България 2019 – 2030 г. В нея е посочено, че делът на нашенците, който ще са в пенсионна възраст ще е 32.7%.

Това означва, че делът на възрастните у нас до тогава ще се увеличи с 17.4%. „Текущата демографска ситуация в България се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниски нива на раждаемост и високи нива на обща смъртност. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението”, е записано в стратегията. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на 2017 г. лицата на 65 са 1 481 908, или 21.0% от населението на страната. Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете.

НЗОК на червено с 80 млн. лв. от онколекарства

В. Монитор

Националната здравноосигурителна каса излиза на червено за миналата година с 80 млн. и 100 хил. лв. На толкова възлиза преразходът в бюджета на финансовото-осигурителната институция през 2018-а за медикаменти за лечение на онкологични заболявания, съобщиха експерти. Година по-рано, през 2017-а, преразходът й е бил 100 млн. лева.

В бюджета на касата за тези медикаменти за миналата година бяха заложени 282 млн. лева, докато година по-рано заложената сума беше 365 млн. лева.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

В. 24 часа

Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро.

Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

В момента също има гаранции за такива депозити в клонове на банки със седалище в трета държава. Те обаче са валидни само в два случая и при определени условия.

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

В. 24 часа

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

"Компаниите, които имат намерение да изпълнят законовото изискване, вече действат на ниво смяна на фискални устройства и актуализиране софтуери за управление на продажбите. В момента разговорът като че ли се води от типа по общо теоретични причини да не бъде изпълнено изискването на закона, а не е по принцип изчислен на базата на конкретен брой инсталации, търговски обекти или софтуери за управление, които са на продажбите, които трябва да бъдат актуализирани"

По статията работи: Елена Илиева
Още по темата: България

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Инфлацията в България се ускорява до петмесечен връх