IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 януари

08:04 | 21.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Швеция подобри офертата си за "Грипен"

в. Сега

Швеция отново рекламира изтребителите си "Грипен" и твърди, че е готова да даде на България 10 самолета, и то с необходимото въоръжение и оборудване за заложената от българската страна сума от 1.5 млрд. лв., или 1.8 млрд. лв. с ДДС.  В официалната позиция на директора "Експорт и международни отношения" към Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV) Йоаким Валин се казва: "Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България", се отбелязва в нея. Шведската страна и фирмата "СААБ", която произвежда изтребителите „Грипен“, обявява и готовността си за „допълнителни разговори, в случай че България би искала да проведе такива”.

Антикорупционната комисия се бави с апартамента на Горанов

в. Сега

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не спазва срока, определен от Върховната касационна прокуратура за проверката за апартамента на бизнесмена Иван Сариев (https://www.segabg.com/category-rst-page/krustnikut-na-goranov-otkaza-da-komentiraimotni-vuprosi), в който финансовият министър Владислав Горанов живее безвъзмездно от 2012 г.  От държавното обвинение обясниха пред "Сега", че все още не са получили нищо от ведомството. Не се съобщава срокът да е удължен. От самата комисия отказват каквато и да е информация защо още не са приключили проверката и кога се очаква да го направят. Оправданието им е, че могат да дават информация само на прокурорите. От прокуратурата казват, че когато получат нещо от комисията, веднага ще го обявят. Очевидно и държавното обвинение никак не бърза.

Хакери сеят вируси с фалшиви е-фактури за ток

в. Сега

ЧЕЗ Електро България“ алармира, че хакери изпращат вируси, маскирани като електронни фактури за ток. Компанията предупреждава абонатите си да не отварят имейли, които много приличат на изпращаните от ЧЕЗ за сметките, но съдържат прикачен файл с име на кирилица и разширение .7z, който всъщност е заразен. Не кликвайте върху линка „тук“ и не отваряйте опасния файл, а незабавно изтрийте съобщението, съветват от енергодружеството, като припомнят, че е-фактурите се изпращат само в pdf формат. Екипът по киберсигу

Трябват повече средства за разработка на ваксина срещу чумата по свинете

в. Монитор

Да има повече средства за развойна дейност за откриване на ваксина срещу африканската чума по свинете /АЧС/, смята евродепутатът Момчил Неков, който е член на комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП. Срещу АЧС, която вече е потвърдена и у нас, все още няма открита ваксина. Няма разработени и ефикасни противовирусни препарати за терапия, което спомага заболяването да се разпространява бързо.

Чуждите туристи ни избират онлайн

в. 24 часа

По-голямата част от туристите, идващи от основните за България пазари, предпочитат да гостуват у нас организирано чрез туристическа агенция и най-често избират дестинацията, доверявайки се на онлайн източници. Това се твърди в анализ на Министерството на туризма, който е част от годишната програма за реклама на туризма за 2019 г. Според анализа 37% от германците избират дестинацията и правят резервацията онлайн, принципно доверявайки се на туристическа агенция. При руснаците основният мотив за избор на дестинацията за почивка наред със сайтовете са и реклами във вестници и списания, както и предавания по телевизията. При тях също все по-голяма част от пътуващите предпочитат да си направят резервацията онлайн.

Подготвят 300 нови договора с Лондон

в. 24 часа

С напускането на Европейския съюз Великобритания излиза от 300 споразумения, които в момента регламентират всичко между България и Лондон на европейска основа. Заради това страната ни трябва да подготви нови договори, които да бъдат сключени между двете държави при Брекзит без сделка. За това е предупредила вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева на последното заседание на Министерския съвет. “Най-спешните неща, ако се отиде наистина на излизане на Великобритания без сделка, което, за съжаление, се очертава все повероятно, са да се подготвим за двустранни преговори въпреки усилията на всички да се постигне общ подход. Работим съвместно с министерствата на транспорта, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, на икономиката. Имаме проекти на евентуални двустранни споразумения и трябва да сме наистина готови за най-лошия вариант – излизане на Великобритания без сделка”, обяснила Захариева според стенограма от заседанието на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още