IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 март

07:54 | 21.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вузовете продължават да вдигат таксите въпреки малкото студенти
В. Сега

На фона на демографската криза и намаляващия брой на кандидат-студентите за поредна година повече от половината държавни университети планират да увеличат таксите си за обучение вместо да ги намалят в опит да привлекат повече младежи. Около 20 от 37-те висши училища, получаващи държавна субсидия, предвиждат увеличения на годишните такси в различни направления в диапазона между 40 и 300 лв. 5 вуза са заложили намаления за отделни специалности, а 16 университета са избрали да запазят миналогодишните цени на обучението си.

Най-рано електронен билет в София ще има през 2019 г.
В. Сега

В най-добрия случай електронният билет в градския транспорт в София ще може да бъде използван през 2019 г. Това стана ясно при отварянето на офертите за изпълнител на митичната тикет система за таксуване в обществения транспорт. Поръчката беше обявена от Центъра за градска мобилност през май 2017 г., но обжалвания на тръжната документация връщаха процедурата в самото й начало. Ако поръчката отново бъде обжалвана, вероятно ще има ново забавяне.

Държавата плаща по 8 млн. лв. за служебни адвокати
В. Монитор

Държавата плаща по 8 млн. лева годишно за служебни адвокати. Това сочи справка на „Монитор“ в Националното бюро за правна помощ. Юристите се назначават основно по дела, за които ищците нямат пари за адвокати. В такива случаи държавата предвижда да се назначават служебни защитници, които да представляват едната страна по делото. Според справката най-много пари отиват за процеси в София - 1 873 370 лева. Следват Бургас с 542 920 лева и Варна с 478 830 лева изплатени за последната отчетена 2016 година.

Префасонират площад "Славейков" и "Графа"
В. Стандарт

Най-много 20 павилиона за книги ще останат на мястото на най-голямата книжарница на открито в София - емблематичния пл. "Славейков". Бройката им ще се избере с тръжна процедура, съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков. "Категорично палета и кашони няма да има. Времето за продаване на книги от площада е отдавна изтекло", заяви арх. Здравков. Големият ремонт на зоната "Граф Игнатиев" – "Шишман" – "6 септември" в центъра на столицата започва в средата на година. След него пазарът пред църквата "Св. Седмочисленици" ще изчезне.

"Бандата на Оушън" обира ротативки
В. Труд

Банда измисли нов начин да изкарва лесни пари с кражби от казина, но бе разкрита от служителите на "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Четирима мъже хаквали дистанционно софтуера на игралните автомати и така прибирали хиляди левове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още