IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 май

08:18 | 22.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вера Юрова опроверга Борисов, че мониторингът скоро ще падне

В. Сега

Комисарката за правосъдието Вера Юрова опроверга премиера Бойко Борисов, че Еврокомисията ще спре до края на мандата си тази година наблюдението над България за корупция на високо  равнище, организирана престъпност и неефективност на съдебната система. В писмо днес до работещия в Брюксел българо-белгийски журналист Георги Готев тя потвърждава изявлението си от 26 април, срещу което реагира на 8 май премиерът Бойко Борисов.

"Дадох честен и реалистичен отговор на въпроса дали до края на мандата на тази Комисия ще бъде отменен Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП). Поради малкото време, което остава (до приключването на работата на тази Комисия) и поради някои конкретни препоръки на МСП, които още не са изпълнени, отменянето на МСП е невъзможно СЕГА. В това няма никакво пристрастие или партийна политика. Винаги съм подкрепяла реформите в България и стъпките, които трябва да се направят, за да стане съдебната система здрава, независима и устойчива".

Обезщетения по 10 лв. за катастрофата край Своге, и то само за трима

В. Сега

Само трима наследници на загиналите в тежката автобусна катастрофа край Своге са получили обезщетение, и то по 10 лева, съобщиха от Асоциацията на пострадали от катастрофи в писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и медиите.

През август миналата година 20 души загинаха при тежката катастрофа край Своге, заради която трима министри подадоха оставки. Застрахователят обаче е изплатил минимална сума, допълват от Асоциацията.

"Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек струва 10 лева? Да, 10 лева! На толкова застрахователна компания "Бул Инс" АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца! Поведението на този български застраховател ни кара да се чувстваме унизени и огорчени, без вяра в справедливостта и закона. Ако "Бул Инс" АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК "Олимпик", но този път със стотици хиляди засегнати българи", пишат наследниците.

Бойко Борисов не е декларирал постройка към къщата си в Банкя

В. Сега

Атаката по премиера Бойко Борисов по имотни въпроси продължава с ново разкритие. Според информация на Атанас Чобанов от разследващия сайт "Биволъ" премиерът е пропуснал да декларира жилищна постройка. И строителното разрешение, и удостоверението за въвеждане в експлоатация са на името на Бойко Борисов. Постройката обаче отсъства от имотната декларация на премиера както за 2009 г., така и в следващите години. До редакционното приключване на броя премиерът Бойко Борисов не пожела да коментира казуса. 

Според публикуваните от Чобанов документи, които са налични и на сайта на Дирекцията по архитектура и градоустройство на Столичната община, Борисов е получил разрешението за строеж за изграждане на жилищна постройка от 125 кв. м на 16 октомври 2008 г. Строежът е изпълнен съгласно одобрения проект и е въведен в експлоатация на 13 октомври 2009 г. Според Чобанов данните в кадастъра сочат, че изграденото е по-голямо - 138 кв. м. 

Още 9 млн. евро гаранции за “Зелена карта”, за да не поскъпва

В. 24 часа

Презастрахователен договор за близо 9 млн. евро може да предотврати поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”.

Българското бюро “Зелена карта” е пред финализирането на преговорите за сключването му, след като всички компании, които продават автомобилни полици, са дали съгласие, научи “24 часа”.

Този презастрахователен договор трябва да гарантира изплащането на щети в чужбина, причинени от автомобили с български полици.

Как да си съберем просрочените вземания?

В. Монитор

Изрядната документация и проверката на бизнес партньорите са ключови при събирането на просрочени вземания от партньори. Това каза членът на Управителния съвет на Асоциацията на колекторските агенции (АКАБГ) Лилия Димитрова.

При просрочено плащане на задължения всяко предприятие минава през няколко стъпки. Първо са разговорите по телефона и изпращането на имейли, при които се подписва споразумение. Ако няма споразумение или плащане на задължението, то се стига до медиация. „Пожелателно е на тези две стъпки да се стигне до споразумение, защото ако се стигне до съдебно събиране, нещата стават по-скъпи, бавни и нервиращи“, коментира Димитрова. По нейни думи в краен случай може да се стигне и до частен съдия-изпълнител, който да събере задължението чрез запор на имущество или сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още