IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 февруари

08:00 | 23.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ЦИК и общественият й съвет се разминаха за електронния вот

в. Сега

Централната избирателна комисия (ЦИК) и организациите, влизащи в нейния обществен съвет, са на различни мнения за възможностите за въвеждане на дистанционно електронно гласуване. Макар да се заричат, че ще направят всичко, което законът изисква от тях за внедряването на е-вота, изборните чиновници открито говорят, че страната ни не е подготвена за него. Гражданските и неправителствени сдружения обаче смятат, че ЦИК по-скоро търси извинение да не си свърши работата.

Различията проличаха на кръгла маса, организирана и проведена от обществения съвет вчера. На нея не дойдоха представители на парламента, МВР и регионалното министерство, които имат пряко отношение към изборния процес.

При източване на банкова карта загубата ще е до 100 лв.

в. Сега

Собствениците на банкови карти, източени в резултат на кражба или скимиране на ПИН кода, вече ще търпят по-малки загуби. Банката издател ще трябва да покрива липсващата сума над първите 100 лв., а не както в момента - над 300 лв. В повечето случаи банките покриват цялата открадната сума, но ако преценят, че потребителят е бил немарлив и не е опазил картата си, може и да не я възстановят. 

Промяната е част от новия Закон за платежните услуги, приет окончателно от депутатите. С него се въвеждат изисквания както към банките, така и към останалите доставчици на платежни услуги да защитават от злоупотреби и измами електронните разплащания. 

Закон спира бизнеса с авточасти под масата

в. Монитор

Пресичане на схемите с продажба на части втора употреба от крадени автомобили. Това е част от промените, които в момента се обсъждат в работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи, която разделя на три части сегашния обемист Закон за движение по пътищата.

След вкарването на автосервизите и моргите за коли в специални регистри ще се знае произходът на всяка една част. Предвижда се в автосервизите да бъдат слагани само едрогабаритни чаркове с ясен произход. След промените ще бъдат монтирани основно калници, капаци, врати и др. подобни чаркове. Голяма част от чарковете са маркирани от автопроизводителите, така при проверка могат да бъдат проследени къде са разкомплектовани, кой е извършил продажбата и т.н.

Висящите кабели за интернет и тв в малките квартали остават

в. Монитор

Гледката в малките квартали с висящи кабели за телевизия и интернет по стълбовете, ще се запази. Тази възможност дава новия Закон за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура, който депутатите окончателно гласуваха на второ четене. Промените бяха подкрепени с 91 гласа „за“, само 33 "против" и 7 "въздържали се".

В закона е записано, че кабелните електронни съобщителни мрежи ще се разполагат подземно, както е и сега в закона за електронните съобщения. Сега обаче се разширява кръга от изключения кога кабелите за нета могат да се поставят във въздуха. Така към неурбанизираните територии и малките населени места до 10 000 души, се добавят и квартали и части от квартали с над 10 000 жители. За последните обаче това ще важи, ако няма подземна инфраструктура на някой мрежов оператор и е налична стълбовна мрежа на съответния телеком.

Горанов видя разминаване в сметките на Здравната каса

в. Стандарт

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на Националната здравноосигурителна каса, предава БНР. Това е станало с писмо, изпратено до Здравната каса и министъра на здравеопазването. В писмото Горанов настоява, докато не се изяснят обстоятелствата, в никакъв случай да не се подписва Националният рамков договор за тази година.

В писмото, изпратено през февруари до парламента от управителя на Здравната каса Камен Плочев, се казва, че просрочените задължения към чужди здравни институции са 133,6 млн. лева към края на януари. В същото време ежемесечният отчет сочи просрочия от 7,6 млн. лева, което прави разлика от 126 млн. лева, пише финансовият министър Владислав Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още